Modern orvosi informatikai rendszer Hargita megyében

A megye kórházait összekapcsoló projekt egyedülálló Romániában. Az országban elsőként Hargita megyében bevezetik be a legmodernebb integrált orvosi informatikai rendszert, amely összeköti a megye 5 kórházát, illetve csatlakozhatnak hozzá a családorvosok is. A rendszer a minőségi és gyors betegellátást szolgálja. A projekt zárókonferenciáját hétfőn, július 20-án tartották a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban, ahol bemutatták a projektet és a rendszer működését. Jelen volt Demeter Ferenc kórházmenedzser, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Daniel Nistor, a kivitelező Info World képviseletében.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat, a Székelyudvarhelyi Városi Kórházat, a Gyergyószentmiklósi Városi Kórházat, a Maroshévízi Városi Kórházat és a Gyergyótölgyesi Pszichiátriai Kórházat egy olyan ultramodern információs rendszerben kapcsolták össze, amely lehetővé teszi az orvosok számára a könnyű és gyors adathozzáférést az egyik kórházból a másik kórházba átutalt betegek esetében, ismertette a projekt előnyeit Demeter Ferenc. Az E-egészségügy, minőségi egészségügyi szolgáltatások – Hargita megyére kiterjedő egészségügyi informatikai rendszer elnevezésű projekthez csatlakozhatnak a családorvosok is. Az országban egyedülálló projekt haszonélvezői a betegek, hiszen a rendszer a betegellátást szolgálja, a gyors és hatékony beavatkozást segíti, mondta el a kórházmenedzser. Továbbá ismertette, hogy a betegek személyes adatait bizalmasan kezelik, csak a rendszerben résztvevők férhetnek hozzá. Létrehoztak egy portált, amelyen elérhetők lesznek a szakirányú hírek, orvosi szakszótár, egy fórum keretében az érdeklődők feltehetik kérdéseiket, rögzíti az üzeneteket, illetve a betegek online kérhetnek előjegyzést bármelyik szakorvoshoz, amelyről sms-ben vagy e-mail-en küld visszaigazolást a kórház, hangzott el a sajtótájékoztatón. Végül Demeter Ferenc megköszönte Hargita Megye Tanácsának az anyagi támogatást, illetve Borboly Csabának, hogy bízott a projekt megvalósításában, és támogatta azt a nehezebb periódusokban is.

KorhazSajttaj_2015jul20.1

Borboly Csaba elmondta, hogy hasznosnak találja a projekt kivitelezését, hiszen az egészségügy terén az összehangolt tevékenységre törekednek, ezt segíti az integrált informatikai rendszer is. Mint fogalmazott, ez egy többszereplős rendszer, és reményét fejezte ki, hogy a családorvosok is használják majd, hiszen megkönnyíti a kommunikációt a szakorvosok és a családorvosok között. A rendszer használata lerövídíti a reakcióidőt, így a beteg gyors és szakszerű ellátását segíti, ezért most a gyakorlatba ültetésre kell fektetni a hangsúlyt, mondta a megyeelnök. Végül örömét fejezte ki, hogy sikerült a kivitelezés végére érni, mint ismertette, a projektet nagyrészt európai uniós forrásból és kormánypénzből finanszírozták.

A kivitelező cég részéről Daniel Nistor elmondta, igazából nem zárult le a projekt, hiszen a rendszert folyamatosan tökéletesítik.

A cég munkája során helyszíni felmérést végzett minden kórházban, hogy lássák, mire van szükség. Összeállították az adatbázist, majd a kórházi alkalmazottakat is betanították a rendszer használatára, illetve tesztelték a rendszert – számolt be Dan Iordache, aki szintén a kivitelező Info World részéről volt jelen.

Az orvosi informatikai rendszer a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház adminisztrálásába kerül.

 

Kérem ossza meg ismerőseivel: