Módosított a CNSU a péntektől érvényes beutazási szabályokon

Frissült a járványügyi kockázatot jelentő országok listája

Módosított pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a nemrég elfogadott, péntektől január 8-áig érvényes utazási szabályokon.

Az egyik módosítás értelmében tíznaposra csökken a karantén időtartama azon beoltott vagy a koronavírusból kigyógyult személyek esetében, akik az Európai Unión kívüli országból érkeznek Romániába PCR-teszt felmutatása nélkül.

Ugyanakkor megszüntetik annak lehetőségét, hogy a karanténidőszak nyolcadik napján elvégzett PCR-teszt negatív eredménye esetén feloldják a karantént a tizedik napon.

Egy másik módosítás értelmében negatív RT-PCR-teszteredmény felmutatásával mentesülnek a karanténkötelezettség alól azok a tanulók, egyetemisták vagy más külföldön élő román állampolgárok, akik felvételivizsgára, záróvizsgára vagy romániai tanulmányaikkal kapcsolatos más tevékenység miatt érkeznek az országba.

Ugyanakkor mentesülnek a karanténkötelezettség alól a honvédelmi, közrendvédelmi és nemzetbiztonsági rendszer beoltott vagy a betegségből kigyógyult alkalmazottai, akik szolgálati útról térnek haza EU-n kívüli országból.

Az Európai Unió vörös besorolású országaiból – így Magyarországról is – csak a teljes átoltottságot vagy a fertőzésből az utóbbi hat hónapban történt kigyógyulást tanúsító védettségi igazolvánnyal lehet karanténmentesen belépni Romániába. Akik nincsenek beoltva, vagy nem az utóbbi fél évben estek át a betegségen, azoknak 72 óránál nem régebbi PCR-teszt felmutatása esetén tíz napra, teszt nélkül pedig 14 napra karanténba kell vonulniuk. (MTI)

Az új járványügyi beutazási korlátozások egyelőre január 8-áig maradnak hatályban.

*   *   *

A CNSU frissítette pénteken a járványügyi szempontból kockázatos országok listáját. Az új határozat értelmében piros zónás lett Finnország és Libanon.

Az esetszámok csökkenésének köszönhetően pirosból sárga zónába került át Örményország, a Dominikai Közösség, a Maldív-szigetek és Szingapúr, az incidencia növekedése következtében pedig zöldből sárga zónába került Francia Polinézia.

Zöld zónás lett továbbá Románia, Chile és Új-Kaledónia.

*   *   *

Zöld zóna – a 14 nap alatt regisztrált megbetegedések száma 1,5-tel egyenlő vagy annál kevesebb 1000 lakosra vetítve;

Sárga zóna – a 14 nap alatt regisztrált megbetegedések száma 1,5 és 3 közötti 1000 lakosra vetítve;

Piros zóna – a 14 nap alatt regisztrált megbetegedések száma 3 vagy annál magasabb 1000 lakosra vetítve.


Forrás: www.agerpres.ro


A teljes lista alább böngészhető:

Lista tari cu risc epidemiologic ridicat din10.12.2021


 

Románia péntektől módosította a beutazási korlátozásokat, és karanténkötelezettséget vezetett be azok számára, akik nem rendelkeznek az adott ország járványügyi kockázatának megfelelő védettségi igazolvánnyal.

A járványügyi kockázat szempontjából Románia a “vörös zónába” sorolja Braziliát, a dél-afrikai térség államait és azokat az országokat, amelyekben az utóbbi két hétben a lakosság több mint 3 ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A “sárga zónához” tartoznak azok az országok, amelyek fertőzési rátája 1,5 és 3 ezrelék között van. A másfél ezrelék alatti fertőzési rátájú országok képezik a “zöld zónát”.
Az Európai Unió vörös besorolású országaiból – így Magyarországról is – csak a teljes átoltottságot vagy a fertőzésből az utóbbi hat hónapban történt kigyógyulást tanúsító védettségi igazolvánnyal lehet karanténmentesen belépni Romániába. Akik nincsenek beoltva, vagy nem az utóbbi fél évben estek át a betegségen, azoknak 72 óránál nem régebbi PCR-teszt felmutatása esetén tíz napra, teszt nélkül pedig 14 napra karanténba kell vonulniuk.
Ugyanez a szabályozás érvényes az Európai Unión, Svájcon és az Európai Gazdasági Térségen kívüli országokra, így például az egyébként sárga besorolású szomszédos Moldovai Köztárságra is, ahonnan csak a beoltottak és a betegségen legfeljebb fél éve átesettek léphetnek be karanténmentesen Romániába.
A sárga és zöld besorolású európai uniós országokból érkezőknél a friss PCR-teszt is – a beoltottsághoz és a betegségből történt kigyógyuláshoz hasonlóan – karanténmentességet biztosít.
Az adott ország besorolásától függetlenül nem kell karanténba vonulniuk a Romániába érkező 12 év alatti, illetve a friss negatív teszttel rendelkező 12 és 16 év közötti kiskorúaknak, az ország területét 24 órán belül elhagyó átutazóknak, valamint az ingázóknak.
Az új járványügyi beutazási korlátozások egyelőre január 8-áig maradnak hatályban.
Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint december 20-ától a Romániába érkezőknek – a több európai ország által használt – beutazási formanyomtatványt (Passenger Locator Form) is ki kell majd tölteniük, amely lehetővé teszi, hogy a hatóságok szükség esetén utólag felvehessék a kapcsolatot a beutazókkal, ha a velük egy járműben érkezőknél később fertőzést észleltek.

Kérem ossza meg ismerőseivel: