Módosították a romániai tanintézmények működésének és megszervezésének keretszabályzatát

Megszűnik az iskolai szolgálat, és nem lehet elmarasztalni azokat a tanulókat, akik nem viselnek egyenruhát

Az osztályzatot nem lehet fegyelmezési vagy büntetési eszközként használni, a testnevelésből felmentett tanulók egyéb feladatokat láthatnak el tornaórán, megszűnik az iskolai szolgálat, és nem lehet elmarasztalni azokat a tanulókat, akik nem viselnek egyenruhát – áll abban a miniszteri határozatban, amellyel módosították a romániai tanintézmények működésének és megszervezésének keretszabályzatát.

Az új szabályzat szerint a különféle tudásfelmérők írásbeli vizsgáin való másolásért 1-es jegy (kicsiknél elégtelen minősítés) jár.

A szabályzat támogatja a testnevelésből felmentett tanulók bevonását a tevékenységbe azáltal, hogy egyéb feladatokat látnak el tornaórán: bíráskodnak, időt mérnek, számon tartják az eredményt stb.

A módosítás ugyanakkor előírja, hogy tilos bármilyen céllal pénzt gyűjteni a tanulóktól, akárcsak az, hogy tanórán vagy vizsgákon használják a mobiltelefont. Ennek használata csak a tanár beleegyezésével megengedett a tanórákon. A dokumentum szerint ugyanakkor semmilyen módon (iskolai szolgálat, óráról történő kitiltás) nem lehet korlátozni a tanulókat abban, hogy részt vegyenek a tanórákon, és nem marasztalhatók el azért sem, ha nem hajlandók egyenruhát viselni.

A szabályzat lehetőséget teremt arra, hogy rendkívüli helyzetekben (természeti katasztrófa, szélsőséges időjárás, járványok) meghatározott időre felfüggesszék az oktatást a tanintézményekben.

Forrás: www.agerpres.ro


Nem tarthatják maguknál többé az órákon mobiltelefonjaikat a romániai diákok

    Bukarest, 2018. január 10., szerda (MTI) – Nem tarthatják többé maguknál az órákon és vizsgákon mobiltelefonjaikat a romániai diákok: a lehalkított vagy kikapcsolt készülékeket a tanterem egy erre kijelölt helyén kell ezentúl letétben helyezniük – egyebek között ezt tartalmazza az új iskolai keretszabályzat, amelyet szerdán ismertetett a román sajtó.
    A romániai közoktatási rendszer egészére érvényes új keretszabályzat megszünteti a diákok iskolai szolgálatát, megtiltja a diákok vagy tanárok bevonását az osztálypénz vagy egyéb pénzalapok gyűjtésébe, kezelésébe. A tanárok nem használhatják többé az osztályzatot fegyelmezési, vagy büntetési célokra, azoknak kizárólag a tudásszintet szabad tükrözniük. Nem kötelezheti többé a romániai diákokat egyenruha viselésére.
    A keretszabályzat megemlíti, hogy a hatályos jogszabályok szerint azok a szülők vagy törvényes gyámok, akiknek a tanköteles gyermekeik kimaradnak az iskolából, száztól ezer lejig (66 ezer forintig) terjedő bírsággal sújthatók, vagy közmunkára kötelezhetők. Az első négy osztályba járó gyerekeket a szülőknek vagy az általuk meghatalmazott felnőtteknek el kell kísérniük a tanintézet bejáratáig.
    Az új szabályzat szerint a testnevelés-tanárok az egészségügyi okokból felmentett diákokat is bevonhatják a közösségi tevékenységbe, bíráskodást, időmérést, szervezési feladatokat bízva rájuk, amennyiben nem ütköznek az orvosi előírásokba.
    Bár az új szabályzat több korábbi javaslatukat tartalmazza, a diákszervezetek kifogásolták azt, hogy Liviu Pop oktatási miniszter nem bocsátotta tíznapos közvitára a dokumentum tervezetét a minisztérium honlapján, hanem Facebook-oldalán tudatta, hogy már kiadta az elfogadásáról szóló miniszteri rendeletet.

Baranyi László/MTI

Kérem ossza meg ismerőseivel: