Módosították az országba beutazókat érintő karanténintézkedéseket

Megszüntetik az országok színek szerinti besorolását

Öt napra kell karanténba vonulniuk azoknak a Romániába érkező személyeknek, akik beutazáskor nem tudják felmutatni a digitális Covid-igazolványt, amely bizonyítja, hogy be vannak oltva koronavírus ellen, vagy átestek a betegségen az elmúlt 180 napban, vagy van egy 72 óránál nem régebbi mintavételezésű negatív PCR-teszteredményük.

Erről hétfői ülésén döntött az Országos Vészhelyzeti Bizottság, amely 6-os számú határozatával módosított az országba beutazókat érintő karanténintézkedéseken.

Mentesülnek az ötnapos karantén alól a következő kategóriákba tartozó személyek:

• a 12 éven aluli gyerekek;
• a Románián átutazók (ha legtöbb 24 órán belül elhagyják az országot);
• a határmenti ingázók, ha igazolni tudják munkaviszonyukat;
• a román állampolgárságú vagy Románián kívül lakóhellyel rendelkező vagy élő, romániai vagy külföldi oktatási intézményekbe járó tanulók/egyetemisták, akik naponta ingáznak, és igazoló dokumentumokat mutatnak be;
• a 2,4 tonnánál nagyobb össztömegű áruszállító járművek vezetői, valamint a kilencnél több ülőhellyel rendelkező járművek vezetői, amennyiben személyszállítást végeznek;
• a diplomáciai képviseletek, konzuli hivatalok és más Bukarestbe akkreditált diplomáciai képviseletek tagjai, illetve diplomata-útlevéllel rendelkező személyek;
• a pilóták és a repülőszemélyzet tagjai, mozdonyvezetők és a vasúti személyzet tagjai, tengerészek;
• a romániai olaj- és gázfúró platformokon dolgozó műszaki személyzet tagjai;
• a védelmi, közrendészeti és nemzetbiztonsági alkalmazottak, ha szolgálati útról térnek haza.

Emellett döntés született arról is, hogy igazoló dokumentumokkal igényelni lehet a karanténintézkedés ideiglenes felfüggesztését különleges esetekben, például “születéssel, házassággal vagy halálesettel kapcsolatos családi eseményeken való részvétel okán”, halaszthatatlan orvosi beavatkozás/kezelés esetén, személyazonosító okmányok cseréje stb. miatt.

A testület másik döntése értelmében az igazoltan fertőzöttek közvetlen kontaktjainak 5 napra kell karanténba vonulniuk, illetve mentesülnek a karanténkötelezettség alól, ha az elmúlt 90 napban maguk is fertőzöttek voltak.

Az ülést követő sajtótájékoztatón a katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője, Raed Arafat hangsúlyozta, ezután a külföldről Romániába érkező személyekre ugyanazok a karanténszabályok lesznek érvényesek, függetlenül attól, hogy melyik országból érkeznek. Ugyanakkor megszüntetik az országok színek szerinti besorolását is – hangoztatta.

A CNSU határozatának előírásai a Hivatalos Közlönyben való megjelenésüktől, 2022. február elsejétől lépnek érvénybe.


Forrás: www.agerpres.ro


BREAKING: Románia eltörli a színkódok alapján rangsorolt országlistát, nem lesz többé zöld, sárga és piros zóna, hanem egységes intézkedések.

Románia irányába Magyarországról továbbra sincs karantén azoknak, akik be vannak oltva.

Magyarország irányába Romániából közúton és vasúton továbbra sincs senkinek se karantén és nem is kell kitölteni semmit.

5 napos karanténba kerül mindenki, aki belép Romániába és nincs beoltva koronavírus ellen, nem esett át a betegségen az érkezését megelőző 180 napban, vagy nem mutat fel 72 óránál nem régebbi PCR-tesztet, függetlenül attól, hogy milyen országból jön. Néhány kivétel is van, közöttük (többségében a korábbi kivételek) mint például a 12 évnél fiatalabb gyerekek, akik csak tranzitálják Romániát, vagy az országhatáron át napi szinten ingázó dolgozók és tanulók is.

A beutazási űrlap (PLF – Passenger Locator Form) kitöltése továbbra is kötelező mindenki számára, aki belép Romániába, akár be van oltva, akár nincs! https://plf.gov.ro/

Az intézkedések 2022. február 1-jén 00:01-től lépnek életbe.

Jogszabály szövege:

https://www.mai.gov.ro/…/HCNSU-nr-6-din-31-01-2022-MS.pdf


Magyarország Főkonzulátusa Kolozsvár

Kérem ossza meg ismerőseivel: