Módosul a gyermeknevelési támogatás

Az új jogszabály 2016. július elsejétől lép életbe

A 66/2016-os törvény, a 449/2016-os Kormányhatározat, valamint az 1099/2016-os Minisztériumi rendelet módosítja az eddig alkalmazott gyermeknevelési támogatást szabályozó rendelkezéseket.  Az új jogszabály 2016. július elsejétől lép életbe.

Egységesen két éves gyereknevelési szabadságra jogosultak a kismamák, akiknek ezentúl minimum havi 1063 lej támogatás jár a jelenlegi 600 lejes minimális támogatáshoz képest, a jövedelemtől függő összeg felső határát pedig törlik, ebben az esetben a gyermekét nevelő szülő a nettó jövedelmének 85%-ra jogosult. Az ösztönző támogatás (stimulent) 500 lejről 531 lejre nő.

2016. május elsejétől 1250 lejre növekedett a minimálbér, ennek függvényében a gyermeknevelési támogatás legkevesebb 1063 lej lesz függetlenül attól, hogy a kismama mennyit keresett a szülés előtt. Továbbá törölték a havi juttatás összegének felső korlátját, ami eddig 3400 lej volt, de csak 1 évre igényelhette ezt a szülő. Eltörölték ugyanakkor azt a rendelkezést, hogy a kismamák választhatnak az egy éves (nagyobb támogatással járó) és a két éves gyermeknevelési szabadság között. Ezután egységesen két éves gyermeknevelési szabadságra jogosultak azok a szülők, akiknek a szülés előtti két évben legalább 12 hónapig adózott jövedelmük volt. Ez idő alatt megkapják a jövedelmük szerinti támogatást. Ha a kismama úgy dönt, hogy egy év után visszamegy dolgozni, további egy évre megkapja a gyereknevelési támogatás minimális összegének felét, ún. ösztönző támogatásként.

Kinek kell most felkeresnie a hivatalt?

Azon kismamáknak, akik jelenleg 2 éves gyermeknevelési szabadságon vannak, nem kell új kérést letenniük a gyermeknevelési támogatás megnövelésére vonatkozóan, mert ezt hivatalból emelik meg, tehát a júliusi támogatást augusztusban fogják megkapni az újraszámolt összeggel.

Azok a jogosultak, akik 1 éves gyermeknevelési szabadságot kértek, és meg szeretnék hosszabbítani 2 évre, típuskérést kell kitölteniük, csatolniuk kell mellé a munkaviszony felfüggesztését igazoló dokumentumot. Ezt benyújthatják, továbbíthatják a Hargita Megyei Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökség ügyfélszolgálatán, küldhetik e-mailben, postán, továbbá letehetik az önkormányzat szociális osztályán. Lehetőség szerint ez utóbbit ajánljuk a jogosultak figyelmébe, mert július első napjaiban a megnövekedett igény miatt nem fogja tudni kiszolgálni a központi hivatal a kérelmezőket, mivel az intézkedés megyeszinten több száz jogosultat érint.

Azon személyek, akik ösztönző támogatást kapnak (stimulent de inserţie), de most mégis visszatérnének a 2 éves gyermeknevelési szabadságra, ugyanígy típuskéréssel, munkaviszony felfüggesztését igazoló aktával kérelmezhetik ezt.

Akik nem kívánják megváltoztatni előzetes opciójukat, tehát maradnak a rövidebb gyermeknevelési szabadságon, hivatalból, kérelmezés nélkül részesülnek az 531 lejes juttatásban (a jelenlegi 500 lejhez képest), és jogosultak lesznek a 2 éves periódus 3 évre való módosítására is (sérült gyermek esetében 4 évre való hosszabbítás).

Akik fizetés nélküli gyermeknevelési szabadságon vannak a gyermek 2 éves koráig, ugyanígy újból kérelmezhetik a gyermeknevelési támogatást.

Gyergyószentmiklóson jelenleg 235 szülő részesül gyermeknevelési támogatásban, amiből a módosító intézkedés 39 családot érint.

 

A típusnyomtatvány elérhető lesz a Munkaügyi Minisztérium, a területi ügynökségek, valamint a Polgármesteri Hivatal honlapján, illetve átvehető személyesen a Szociális osztályon. Az ügyfeleket hétköznapokon 8:30–14:00 óra között várják a Kárpátok utcai székhelyen.

Kérem ossza meg ismerőseivel: