MOL Gyermekgyógyító Program 2015

A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány hetedik alkalommal hirdette meg a MOL Gyermekgyógyító Programot, amelynek célja a krónikus betegségekben szenvedő, fogyatékkal élő vagy hosszas kórházi kezelés után lábadozó gyermekek élményterápiás vagy művészeti terápiás kezelésének támogatása. A 313.500 lej összértékű támogatásra azok a civil szervezetek pályázhatnak, amelyek ilyen terápiás foglalkozásokat szerveznek. 

A MOL Gyermekgyógyító Program hetedik kiírásának meghirdetésére Bukarestben, a Marie Curie Gyermekklinikán került sor, 17 olyan civil szervezet képviselőinek részvételével, amelyek a tavaly támogatást nyertek, most pedig bemutatták a terápiás foglalkozások eredményeit. 

„Megörvendeztet és büszkeséggel tölt el, hogy Gyermekgyógyító Programunk révén immár hat éve segíthetjük a fogyatékkal élő gyermekeket. Csapatunk számára a program kedvezményezettjei az erőt és bátorságot testesítik meg. A program révén mellettük álltunk küzdelmükben, figyelemmel követtük fejlődésüket és állapotuk jobbulását saját győzelmünknek is tekintettük.” – nyilatkozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója. 

Az idén odaítélt MOL Gyermekgyógyító Díjat a nagyenyedi Hip-Tep Lovasterápiás Egyesület, a 2014 folyamán legsikeresebben megvalósított pályázatért kapta. A díj kitüntetettjeként a Hip-Tep Egyesület teljes pályázati támogatást, 20.000 lejt nyer, és jogosultságot arra, hogy egy tagot küldjön az idei kiírás pályázatait elbíráló zsűribe. 

A tavalyi díjazott Little People Egyesület a díjjal járó összeget a rákos betegséggel élő gyermekek javára fordította, Bátor Oroszlán elnevezésű foglalkozását kiterjesztette a Maros Megyei Kórház Gyermekklinikai részlegére. 

„A hatodik kiírásban támogatott foglalkozások során erősödött együttműködésünk az oktatásban részt vevőkkel: önkéntesként dolgozó kinetoterapeuta egyetemi hallgatók hidroterápiás tevékenységükről készítenek szaktanulmányt, a lovasterápia szakvéleményezésére pedig egyetemi oktatók vállalkoztak. A támogatott egyesületek tudományos igényű módszereket és eszközöket alkalmaztak a gyermekek állapotában tapasztalható változások méréséhez. Ily módon válnak a nagyközönség számára egyre ismertebbé és elfogadottabbá ezek a típusú foglalkozások.” – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője. 

A MOL Gyermekgyógyító Program keretében egy civil szervezet legfeljebb 20.000 lej támogatást nyerhet előfinanszírozás formájában, amelyet 2015. december és 2016. augusztus között megvalósítandó projektre fordíthat. A pályázatok leadási határideje 2015. október 30. A programban a támogatásokra fordítandó keretösszeg 313.500 lej. A program előző hat kiírása során a támogatások összértéke meghaladta az 1.760.000 lejt, mely több mint 8.000 gyermek számára jelentett segítséget.

 A MOL Románia Gyermekgyógyító Programját A Közösségért Alapítvánnyal együttműködésben szervezi. A program tájékoztatója és az adatlapok letölthetők a www.pentrucomunitate.ro és a www.molromania.ro honlapokról.

mol_program

Kérem ossza meg ismerőseivel: