Moldován: Nem az adófizetőknek kellene a hivatalok után igazodni

Újabb irracionális átszervezések az Adó- és Pénzügyi Hivatalnál

Április 4-én, hétfő délelőtt a csíkszeredai Pénzügyi Igazgatóságon konzultált Petre Dragoş Voinescu, az ANAF regionális vezérigazgatója a Hargita megyei középvállalkozókkal, mivel immár megszámlálhatatlan alkalommal történtek átszervezések az országos Adó- és Pénzügyi Hivatal berkeiben. Az elmúlt időszakban hozott döntés alapjána Közép-Romániai Fejlesztési régióban székelő középvállalkozók – Hargita, Kovászna, Maros, Szeben, Brassó és Fehér megyék – pénzügyeiket a brassói Közpénzügyek Igazgatóságán kell a továbbiakban lebonyolítani.

Az ülésen jelen volt Moldován József, Hargita megyei parlamenti képviselő is, aki több kérdést is feszegetett. Felhozta, hogy nem látja át, hogy a jelenlegi központosítástól milyen eredményeket várnak, és  egyáltalán miért érezték szükségesnek ezeket a módosításokat eszközölni. Az új átszervezés alapján egy egyszerű papír beszerzéséért is, egy-egy, a felsorolt megyékben székelő, vállalkozónak akár több száz kilométert kellene utaznia. „A pénzügyi hatóságoknak szem előtt kellene tartania, hogy jelen esetben a középvállalkozók, vagy úgy egyáltalán az adófizetők számára szükséges minél elérhetőbb közelségben tartaniuk a hivatalokat, és nem fordítva, mivel egyelőre nem az adóhivatalok tartják fenn a vállalkozásokat, hanem a vállalkozók őket. Így akár kijelenthetnénk, ezen hivatalok munkatársai az adófizetők alkalmazottai” – jelentette ki a képviselő.

Továbbá rákérdezett arra is, hogy a gyergyószentmiklósi pénzügyi hivatalnak az irodája mikor alakul át municípiumi kirendeltségé, a jelenlegi városi címkézés helyett.

Moldován szót emelt az ellen is, hogy rengeteg visszajelzés érkezik, miszerint az adóhatóság ellenőrei nem megfelelő módon viselkednek, mindazonáltal egyetlen cél vezéreli őket: mennyi pénzre büntethetik meg az adott vállalkozásokat. „A törvényeket be kell tartani, ez nem is kérdéses, viszont akkor sem találom megfelelőnek azt a módszert, hogy csupán büntetéseket rónak ki, így adott esetben ellehetetlenítik a vállalkozókat. Kellene keresni egy járható középutat, ami nagyobb odafigyelésre ösztönzi az adófizetőket, emellett kivívná a pénzügyi hivatal is a tiszteletüket” – fogalmazott.

A képviselő nehezményezte ugyanakkor, hogy a pénzügyi hatóságok sem a vállalkozókkal, sem más szakemberekkel nem konzultálnak mielőtt hasonló átszervezések mellett döntenek és hozzáfűzte, amennyiben nem eszközölnek a Hargita megyei, és nem csak, vállalkozók számára újabb módosításokat a központosítás helyett, más eszközökhöz kell folyamodni, hogy jobb belátásra térítsék a hivatalt. „Már jeleztük ezt a problémát a Pénzügyi Minisztérium felé, és ha szükséges, további politikai eszközöket is segítségül hívunk annak érdekében, hogy a jelen helyzeten változtatni tudjunk” – zárta mondandóját Moldován József.

             2016-04-04                          Moldován József
                                                       parlamenti képviselő
                                                                sajtóirodája

Kérem ossza meg ismerőseivel: