Most kell felszólalni!

A vidéki térség fejlesztéséről készül jelentés

Most kell felszólalni ahhoz, hogy 2028-tól a számunkra fontos fejlesztésekre pályázhassunk az Európai Únióban!

 A Régiók Európai Bizottságában egy új jelentés kidolgozására kerül sor, amely a Vidéki térségek fejlesztését célozza meg az EU-ban. Az ehhez kapcsolódó kétlépcsős konzultációt ismertette Borboly Csaba, raportőr és Csák László szakértő a szeptember 15-én tartott sajtótájékoztatón.

A jelentés célja kialakítani azokat az EU-s politikákat, amelyek elősegítik vidéki térségek gazdasági, társadalmi és környezeti fejlődését a kulturális sokszínűség és kreativitás kiaknázásával.

– Nagyon fontos szem előtt tartani, hogy az európai unió mindig előre tervez. Ahhoz, hogy 2028-ban olyan forrásokat hívhassunk le, amelyre valóban szükségünk van, most kell felszólalni. Ne mások határozzák meg, hogy mi a fontos számunkra. A mi vidékünk erősségét kell figyelembe venni, a saját turisztikai vonzerőnket kell kiemelni a saját kultúránk, hagyományaink és értékrendszerünk alapján – mondta el Borboly Csaba, aki a konzultáció által a társadalmi, gazdasági és környezeti átalakulás elősegítéséhez járulna hozzá.

Csák László vidékfejlesztési szakértő kiemelte, hogy ez a jelentés a kultúra központú vidékfejlesztésre teszi a hangsúlyt, a helyi jellegzetességek és értékek mentén. Olyan megújulást kezdeményez, amely a hagyományokra alapoz és figyelembe veszi a kisebbségek érdekeit is, hiszen a vidéki élet sok esetben hozzájuk kapcsolódik.

A konzultációra beérkező észrevételek és tapasztalatok segítenek megvilágítani azokat a tényezőket, amelyek hatással vannak a vidéki fejlődésre, a kulturális örökség megőrzésére és a fenntartható gyakorlatok népszerűsítésére, különös hangsúlyt fektetve a biokulturális területekre.

A felmérés kiemelkedő fontosságú a vidéki térségek formálásában, amelyek hatással vannak a vidéki közösségekre. A beérkező hozzászólások hozzájárulhatnak a befogadóbb, sokszínűbb és fenntarthatóbb kezdeményezések kialakításához.

A felmérés 2023 szeptember 18-án zárul, amelyet egy újabb konzultációs lehetőség fog követni, melynek határideje szeptember 30, de erről a későbbiekben fogunk kommunikálni.

A kérdőív itt érhető el: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdQ7aDZfsOAqxPTLA0HA0Lyh479F3EwrFtnrN_IDKokPUW4Ag/viewform


Hargita Megye Tanácsának kommunikációs csapata

Kérem ossza meg ismerőseivel: