Működőképes az uniós COVID-igazolványt generáló https://certificat-covid.gov.ro platform

Az igazolvány megszerzése 10 lépésben történik

Csütörtöktől, július elsejétől elérhető a https://certificat-covid.gov.ro platform, amelyen keresztül a román és külföldi állampolgárok létrehozhatják uniós digitális COVID-igazolványukat.

Az igazolvány megszerzése 10 lépésben történik:

1. A személyazonosításhoz szükség van egy e-mail címre.

2. Ha az e-mail cím érvényes, a számítógépes rendszer küld egy linket, amelyre kattintva a platform főoldalára jut a felhasználó.

3. Kattintson a zöld ‘Certificat nou’ gombra.

4. Válassza ki azt a személyazonosító igazolványtípust, amellyel a kérelmezőt vizsgálatra vagy oltásra regisztrálták.

5. A román állampolgárok, illetve azok, akiknek a román hatóságok állítottak ki személyazonosító számot (CNP), a CNP gombra kattintanak, majd a korcsoportra. A megfelelő mezőbe beírják a személyazonosító számot (CNP), a személyi igazolvány számát, a név kezdőbetűit és a kért igazolvány típusát. A külföldi állampolgárok a “Paşaport/Act de identitate” gombra kattintanak, és kitöltik az útlevelet kiállító ország (“Ţara care a emis paşaportul”) mezőt, majd az útlevél vagy más személyazonosító okmány sorszámát, beírják a név kezdőbetűit, majd kiválasztják az igazolvány típusát.

6. Kategóriától függően ki kell tölteni:

* Az oltási igazolványhoz válassza ki a beadott vakcina típusát, a megyét, amelyben az oltás történt, és adja meg az oltás hónapjának megfelelő számot.

* A COVID-ból való kigyógyulást igazoló dokumentumhoz válassza ki a megyét, ahol a tesztet elvégezték, és azt a hónapot, amelyben az érintett személy pozitívnak bizonyult.

* A negatív tesztet igazoló dokumentum létrehozásához válassza ki a vizsgálat elvégzésének megyéjét és a vizsgálat elvégzésének hónapját. Az ilyen típusú igazolvány érvényessége 72 óra.

* Kattintson a “Salvează” (“Mentés”) gombra, és az alkalmazás rögzíti az uniós digitális COVID-igazolvány létrehozására irányuló kérelmet.

* Ezt követően a “Listă certificate” részben megtekintheti az adott e-mail fiókról kiállított összes igazolványt.

Az igazolvány ingyenes. A 14 év alatti kiskorúak esetében szülői beleegyezésre van szükség a kiállításához.

Az uniós tagállamokba való belépéskor a tanúsítványok ellenőrzése a QR-kód beolvasásával történik. A felhasználó kiválaszthatja az igazolványok listájából, vagy letöltheti pdf formátumban, majd kinyomtathatja a dokumentumot.

Az igazolványokkal kapcsolatban a 021.414.44.25-ös telefonszámon lehet kérdéseket feltenni. A bizonyítvány papíralapon is beszerezhető a polgármesteri hivatalban, a közegészségügyi igazgatóságon vagy a lakosság-nyilvántartó hivatalban.

Az oltási igazolványokat felhasználásuk előtt legalább 5 munkanappal kell kérni, a negatív tesztre vonatkozó igazolványokat pedig a felhasználás előtt 12 vagy 48 órával, attól függően, hogy gyorstesztet vagy PCR tesztet végeztek.


Baciu: Augusztus 12-éig még elfogadják a régi típusú oltási igazolványokat is

Augusztus 12-éig még használhatók a határátkeléskor a régi típusú oltási és tesztelési igazolványok is – közölte csütörtökön Andrei Baciu, az oltáskampányt irányító országos bizottság alelnöke.

Baciu emlékeztetett, hogy reggel óta elérhető az uniós COVID-igazolványt kibocsátó platform. Az igazolvány mobiltelefonon és kinyomtatva is érvényes, ellenőrzéskor a rajta levő QR-kódot olvassák le a hatóságok. Az oltási igazolvány 2022 júniusáig, a COVID-ból való kigyógyulást igazoló dokumentum a pozitív PCR-teszttől számított 180 napig, a negatív PCR-tesztet igazoló tanúsítvány 72 óráig érvényes – húzta alá Baciu.

Hozzátette: a régi oltási igazolványok és a negatív tesztet igazoló dokumentumok még hat hétig, vagyis augusztus 12-éig érvényesek.

Az igazolvánnyal kapcsolatban felmerülő kérdéseket, bejelentéseket a 021.4144425-ös telefonszámon lehet jelezni.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: