Munkaülés Bukarestben

Az ifjúsági törvény módosítására vonatkozó javaslatokat nyújtott be a MIÉRT

A MIÉRT is részt vett azon az ülésen, amit az Ifjúsági- és Sportminisztérium 2016. január 6-án tartott Bukarestben az ifjúsági törvény, illetve a fiatalokra vonatkozó jogi szabályozások megvitatásának céljából (2006-os évi 350-es számú törvény).

miert_munkaules1

A találkozón az ifjúsági szervezet több módosítási javaslattal állt elő, ilyen a 17. cikkelyre vonatkozó javaslat, ami adócsökkentések által arra ösztönözné a fiatalokat, hogy vállalkozásba kezdjenek.  A javasolt cikkely értelmében a középfokú végzettséggel rendelkező fiatalok, akik céget alapítanak, egy évig adócsökkentésben részesülnének.  A törvénycikkely kiegészítéseként javaslat született a fiatal anyák támogatására is, miszerint  az állam részmunkaidős munkahelyek megteremtésével támogathatná őket.

Egy másik javaslat szintén a 17. cikkelyhez kapcsolódik, amely alapján azok a munkáltatók, akik munkatapasztalattal még nem rendelkező fiatalokat alkalmaznak adócsökkentésben részesülnének, ezzel is serkentve a fiatalok elhelyezkedési lehetőségeit a munkapiacon. A módosítási javaslatok között diszkriminációellenes jogszabályjavaslatok is születtek, a MIÉRT több kisebbségeket érintő javaslatot is megfogalmazott.

miert_munkaules2

Továbbá a szervezet javasolta a szakoktatás kiemelt fontossággal való kezelését, mindezt úgy, hogy a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő szakoktatást támogassák.

A küldöttség tagjai Oltean Csongor, HÁRIT-elnök és MIÉRT-alelnök, Kelemen Szilárd Péter HÁRIT-elnökségi tag és MIÉRT-alelnök, illetve Széll Lőrincz, a Hunyad Megyei Ifjúsági- és Sportigazgatóság igazgatója, voltak.

miert_munkaules3

„2016 a választások éve lesz. Ritka lehetőség ez a fiataloknak arra, hogy hozzájáruljanak a politikai viszonyok kialakításához, mi több, a fiatalok közül is dönteshozók kerülhetnek ki. Ilyen és ehhez hasonló

törvénymódosításokon keresztül tudunk konkrét és kézzelfogható intézkedéseket életbe léptetni, amiken keresztül segíteni tudjuk a fiatalokat az itthonmaradásban.”- nyilatkozta Antal Lóránt a MIÉRT elnöke.

„A román kollégák is felkészülten jöttek a megbeszélésre, az ülés alatt érzékelhető volt, hogy valós a nyitás a fiatalok ötletei és elképzelései felé. Úgy tűnik ezúttal tényleg lehetőség van arra, hogy ügyeinket befolyásoljuk.”- számolt be a szerdai ülésről Oltean Csongor, a HÁRIT elnöke, aki MIÉRT alelnökként volt a delegáció vezetője.

miert_munkaules4

Az ifjúsági törvény módosítási javaslatait ezután a kormány fogja a Parlament elé terjeszteni. A Parlament mindkét házának meg kell szavaznia a módosítási javaslatokat ahhoz, hogy a törvény événybe lépjen.

MIÉRT Sajtóiroda

Kérem ossza meg ismerőseivel: