Művészeti Karaván Gyergyóditróban

Délvidéki dokumentumfilmes műhelyek alkotásai

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont a budapesti Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával délvidéki dokumentumfilmes műhelyek alkotásait mutatja be Gyergyóditróban a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Házban 2018. április 26-án, csütörtökön 17 órától.

A Művészeti Karaván elnevezésű program célja délvidéki és felvidéki dokumentumfilmes műhelyek alkotásainak bemutatása székelyföldi településeken április és május hónapok során.

Gyergyóditróban a következő alkotásokat vetítik: Újrakezdés – Resumption (40 perc, rendezte Csubrilo Zoltán 2015-ben), A Csodakút (9 perc, rendezte Iván Attila 2009-ben) és Fohász a déli végeken (25 perc, rendezte Fejős Csilla 2017-ben). A vetítést közönségtalálkozó követi a magyarkanizsai (Szerbia) Cinema Filmműhely alkotóival: Csubrilo Zoltánnal, Fejős Csillával és Iván Attilával.

Az eseményre a belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!


Filmismertetők:

Újrakezdés – Resumption
Rendező: Csubrilo Zoltán (Cinema Filmműhely, Magyarkanizsa)
Időtartam: 40 perc, HD, a készítés éve: 2015.
A film ma nagyon is aktuális témát boncolgat – a kivándorlás témáját, amely nemcsak Szerbia északi területeit érinti, hanem Magyarországot és más fejlődő államokat is. Szinte minden héten újabb és újabb házakat találunk leeresztett redőnyökkel, egyre csak elmaradoznak a megszokott szembejövők munkába menet az utcán, egyre több ismerős ad meg külföldi lakcímet a Facebook-os adatlapjában… Elmennek. Az ismeretlenbe. Sokan. Van, aki családostul – gyerekekkel, kutyával – , mások egyedül vágnak neki, hátrahagyva házastársat, gyereket. Előre mennek úttörőnek, kialakítani valami biztosat. És majd minden jobb lesz…

dokfilmekA Csodakút
Rendező: Iván Attila (Cinema Filmműhely, Magyarkanizsa)
Időtartam: 9 perc, HDV, a készítés éve: 2009.
Természeti és szellemi kincseink egy-egy kézzelfogható példáját mutatjuk be ebben a 9 perces lírai dokumentumfilmben. Történetünket mesebeli képekkel próbáljuk megfogalmazni, ugyanis megfoghatatlan titok és erő lappang a Csodakút környékén. Maga a táj és az élővilág sugall egy sajátos rítust. Ezeket az élményeket írtuk filmre.
A film mozzanatai:
– régi képek,
– a Csodakút és a körülötte lévő élővilág,
– a cigánylány megelevenedett alakja , amely egyszer volt, hol nem volt, testet ölt a Népkert tündéri szobrában,
– a Barátok kútja (az egyik utolsó), még ma is működő kút, amely egykor három vályúból állt,
– a vasútállomás a régi sínekkel, amelyek mentén egykor bevezették a vizet a Gyógyfürdőbe,
– a park és a benne lévő 100 éves fürdő épülete, előtte a fájós lábú cigánylány szobrával,
– az új Gyógyfürdő épülete a medencékkel,
– a Járás (füves pusztaság) Magyarkanizsa és Palics között a közepén a Csodakút által teremtett tóval és a körülötte lévő gyógyító sárral.
A film szövegét részletek képezik kortárs írók, költők idevágó műveiből (Koncz István, Tolnai Ottó…).

Fohász a déli végeken
Rendező: Fejős Csilla (Cinema Filmműhely, Magyarkanizsa)
Időtartam: 25 perc, HD, a készítés éve: 2017.
A délvidéki papköltő, Bogdán József fohásza teljesülésében bízva éli mindennapjait és álmodik a megtartó jövőről Vajdaság dél-bánsági magyarsága. A nyugalom és a nyugtalanság, a múlt ihlető rétegei, a magánosság a sokaságban, a bizonytalanság szülte szorongás és mindent elnyelő kétely veszi körül Fehértemplom plébánosát. A költő és a kitüntetetten papi hivatást vállaló Bogdán József arcképét hivatott megrajzolni ez a dokumentumfilm. Egyszóval hatalmas kihívást jelent ez a terület egy papnak, a költő szemszögéből pedig szomorú ihletet és egyben menedéket, aki szívén viseli lakóhelyének a sorsát, tettekbe menően törődik is vele: esket, keresztel, betegeket látogat, temet, misézik, hittant tanít, felkészíti a gyermekeket a szentségek befogadására, lelkeket gyógyít, s ha van egy kis ideje, verseket ír.

Kérem ossza meg ismerőseivel: