Nagy István elvállalta a polgármesteri-jelöltséget

Hivatalosan bejelentették az EMNP gyergyószentmiklósi jelöltjét

2016. április 7-én 11 órakor az Erdélyi Magyar Néppárt gyergyószentmiklósi székházában közös sajtótájékoztatót tartott Kolcsár András, a Néppárt országos alelnöke, Nagy István, Tőkés Lehel, a Néppárt gyergyószéki elnöke a Gyergyószentmiklósi önkormányzati választásokkal kapcsolatban.

Tőkés Lehel bejelentett, hogy a gyergyószentmiklósi EMNP önálló listával és polgármesterjelölttel indul a helyi önkormányzati választásokon. Elmondta, úgy döntöttek, hogy felkérik Nagy Istvánt, a város jegyzőjét, vállalja el a polgármesteri jelöltséget az EMNP színeiben.

Nagy István elsősorban köszönetét fejezte ki a gyergyószentmiklósi Erdélyi Magyar Néppártnak, hogy eldöntötte, önálló listát indít a városi önkormányzati választásokon. Elmondta, hogy már régóta tárgyalgatnak az EMNP vezetőségével, köszöni a felkérést, és úgy döntött, elfogadja azt. Leszögezet, hogy az első körben nem óhajt különösebb nyilatkozatot tenni, amikor kialakul a helyi EMNP teljes tanácsosi listája, akkor majd programmal fognak bemutatkozni.

Arra kérdésre, hogy mikor lesz meg a végleges lista, Tőkés Lehel azt válaszolta, egészen biztos, hogy teljes választási listát tudnak összeállítani, április 15-ig megtörténik a tanácsosjelöltek listán való helyosztása, úgyhogy valószínűleg rá egy-két napra a jelöltek egy részével újra sajtótájékoztatót tartanak.

Ugyancsak kérdésre válaszolva Nagy István elmondta, igaz hogy van tapasztalata  az önkormányzati tevékenységben, azonban egyetlen más érve sincs, mint az, hogy a gyergyószentmiklósi Erdélyi Magyar Néppártnak a megerősítése, életben tartása vezette oda, hogy elvállalta a polgármesteri jelöltséget.

Tudja, hiszen ismeri a törvényeket, hogy a mindenkori jegyző nem tölthet be semmilyen pártfunkciót, nem politizálhat, ezért is van felfüggesztve az RMDSZ-es tagsága, hiszen négy évig a szövetség parlamenti képviselője volt. Ugyanakkor azt is tudja, hogy jelöltségének fenntartása esetén, a választási kampány megkezdése pillanatától kezdve nem gyakorolhatja a jegyzői hatáskört, mert a törvény egyértelműen kimondja, hogy egy vezetői funkcióban levő közhivatalnok csak abban az esetben indulhat a választásokon, ha lemond a tisztségéről. Pontosan ezért még egyelőre nem tagja a Erdélyi Magyar Néppártnak sem.  

Arról is szó esett, hogy a gyergyószentmiklósi EMNP tárgyalásokat folytat a Magyar Polgári Párttal, és amennyiben értelmes együttműködési szerződést sikerül megkötni, akkor sok minden még megváltozhat.

IMG_1420

Nem titkolt cél – fejtette ki Tőkés Lehel, a Néppárt gyergyószéki elnöke –, hogy koalíciós listán induljon a két szervezet, de amennyiben ez nem jön össze, akkor az EMNP önállóan indul az önkormányzati választásokon. Többször tárgyaltak az MPP-vel, de csakis velük, és nem zárható ki a további egyeztetés, együttműködés lehetősége. A hármas szövetség (RMDSZ-MPP-EMNP) eshetőségét határozottan elutasítják.

Kolcsár András, országos alelnök sorolta fel a Néppárt gyergyószéki terveit a választásokat illetően: Gyergyótölgyes nem indít polgármestert, van teljes tanácsosi listája, Maroshévíz nem indít polgármestert, nem teljes, 7-8 fős tanácsosi listája van, Borszékon van polgármesterjelölt teljes tanácsosi listával, Gyergyóditróban van polgármesterjelölt, de nem biztos az indulása, van tanácsosi lista, Gyergyóalfaluban van polgármesterjelölt és teljes tanácsosi lista, Gyergyószárhegyen van polgármesterjelölt és teljes tanácsosi lista, Gyergyószentmiklóson, mint már kiderült, van polgármesterjelölt és teljes tanácsosi lista, Gyergyócsomafalva és Gyergyóújfalu esetében az MPP-s jelöltet támogatják, Gyergyóremetén is van polgármesterjelölt és teljes tanácsosi lista.

Kolcsár András megerősítette, hogy Gyergyószárhegyen véglegesen ő az EMNP polgármesterjelöltje. Elmondta azt is, hogy szárhegyen nyomatékosan akarják a koalíciós listát, a helyi választási szövetséget (alianţa electorală) az MPP-vel. Ezért az EMNP már eljuttatta Bíró Zsolthoz, az MPP országos elnökéhez és Salamon Zoltán, az MPP Hargita megyei elnökéhez az aláírt szerződést, és hivatalosan bejegyeztették a két pártot jelképező választási jelt, szimbólumot is. Az EMNP ugyanilyen szerződéseket tett le aláírva Székelyudvarhely, Szentegyháza, Gyergyóújfalu, Boldogfalva esetében is. Várják a visszajelzést. Reményeik szerint egy ilyen koalíciós szerződést sikerül a gyergyószentmiklósi MPP-vel is aláírni.

Végszóként Nagy István elmondta, hogy részükről nem lesz negatív kampány, Gyergyószentmiklósnak az alkotói munkához inkább békességre van szüksége, és reméli, hogy a választások után, azok a politikai szervezetek, akik hatalomhoz jutnak, megértik, hogy az esetleges egymásnak feszülés csak a kampányig kell tartson, utána a becsületes együttműködésről kell szóljon az élet.

Kérem ossza meg ismerőseivel: