Nagy Zoltán alpolgármester tájékoztatott

Biztos, hogy lesz fűtésszolgáltatás!

Nagy Zoltán alpolgármester azért kezdeményezett találkozót a sajtósokkal, mert reagálni kívánt azokra a mendemondákra, miszerint a városvezetés elvesztette a irányt, s nem tudja, hogy mihez kezdjen.

Röviden szeretnék reflektálni arról, hogy bizonyos szintű  aggálykeltések vannak a városban, hogy nem tudjuk az utat, nem látjuk, hogy merre megyünk, mit csinálunk, el vagyunk havazva. Ezzel kapcsolatban szeretnék biztosítani mindenkit, hogy igenis tudjuk, minden esetben, hogy mit fogunk csinálni a hótalanítástól a fűtésig.
Lesz fűtés, van egy helyzet, amibe belekerült a város, de az adott kereteken belül meg fogjuk oldani. Természetesen jobban szerettük volna, ha ez nem rögtön a fűtésidény előtt kerül napirendre, de meg tudjuk oldani, meg is fogjuk oldani  – mondta az alpolgármester.

A héten már két egyeztetés is volt az E-Star alkalmazottaival, annak érdekében, hogy a novemberben esedékes esetleges átvételnek tudjanak eleget tenni. A hivatal struktúrájában létrehozták az új alegységet, a Municípiumi Energetikai Központot (Centrul Energetic de Termoficare Municipala  – CET), amely rövid időn belül megkapja a pozitív elbírálást a minisztériumtól, folyamatos egyeztetések folynak ennek érdekében. A jövő héten már meg szeretnék hirdetni az alegység működtetéséhez szükséges állásokat, annak érdekében, hogyha kell, akkor november elejével elindulhasson a tevékenység. Minden egyes személlyel, aki a termelésben, a szolgáltatás működtetésében részt vett, személyesen tárgyalt az alpolgármester, már két alkalommal is, és úgy tűnik, hogy mindannyian részt fognak venni a versenyvizsgán, le fogják adni a jelentkezési dossziéjukat és megpályázzák a kiírt állásokat. Két személy van csak, aki még nem döntötte el végérvényesen, hogy mit csinál.

Ezzel párhuzamosan az önkormányzat még reménykedik, hogy sikerül tárgyalásokkal és más eszközök útján elérni azt, hogy továbbra is az E-Star maradjon a szolgáltató.

Az út megvan, tehát annak ellenére, hogy egyesek azzal riogatnak, hogy kérdéses a fűtésszolgáltatás, ez egyáltalán nem kérdéses, biztos, hogy lesz fűtés. Az már egy másik oldala a kérdésnek, hogy ez mennyi munkával jár, de azért vagyunk itt, hogy ezt megoldjuk. Tehát még egyszer hangsúlyozom, hogy a fűtés esetébe, ha mind megfeszített tempóval és többletmunkával is, de folynak az előkészületek, ha ténylegesen a szolgáltatás átvételére kerül sor, akkor legyünk felkészülve a feladatra – szögezte le Nagy Zoltán.

A hótalanítás kérdésében Nagy Zoltán alpolgármester és az MPP-frakció azon az elven volt, hogy a hóeltakarítási szolgáltatást erre a télre egy külsős cégnek adják ki. Így sikerülhetne munkát adni a Vitalissima alkalmazottainak, ez esetben saját céggel, saját munkagépekkel tudnánk teljesíteni a feladatot. Mint ismeretes az RMDSZ-frakció azt a megoldást támogatja, hogy az önkormányzat saját hatáskörben, saját alkalmazottaival oldja meg ezt a feladatot. Ebben az esetben embereket kellene leépíteni az önkormányzat jelenlegi alkalmazottai közül, mivel a hivatal üres állásai mind a fűtésszolgáltatás működtetését biztosító személyzetnek vannak fenntartva.

Még nagyon sok a kérdés, de viszont ezekre is vannak megoldásaink, igaz, csak abban a keretben tudjuk megoldani, amelyet a rendelkezésünkre bocsájt a testület. A hótalanítás kérdése pár héten belül, mire a téli szezon elindul, arra megoldódik. Az a kérdés, hogy ezt úgy tudjuk-e megoldani, hogy a vitalissimás alkalmazottakat ne kelljen elküldeni munkanélküli segélyre vagy sem – fejtette ki az alpolgármester.

Mivel a testületben nem egyeztek az álláspontok, a törvények értelmezésében is nézetkülönbségek adódtak, így más lehetőség híján a legvalószínűbb, hogy magára vállalva a felelősséget, Nagy Zoltán polgármesteri döntéssel fogja elvágni a gordiuszi csomót.

Kérem ossza meg ismerőseivel: