Nagy Zoltán megmagyarázza

Az államelnöki találkozás margójára

Az elmúlt napokban sokat emlegetett és véleményezett felszólalásommal kapcsolatban úgy érzem, hogy a tisztánlátás végett szükség van egy pár gondolat kifejtésére:

1. Amikor kérdést intézünk egy intézmény és annak képviselője felé, akkor fontos tudni, hogy az illető intézmény képviselője, milyen hatáskört képvisel.
Az államelnöknek az infrastruktúra fejlesztésben NINCS direkt hatásköre. Azzal a kormány foglalkozik. A kormányhoz kell ilyen irányú kéréssel fordulni.

2. A teremben jelen lévő több száz polgármester közüli, egy kivétellel, senki nem szólalt fel útépítési és egyéb infrastruktúra fejlesztés kapcsán, mert mindenki számára világos volt, hogy nem tartozik az elnök hatáskörébe. 
Hogy ez mennyire így van, az hallható volt az elnök részéről adott válaszban, arra a kérdésre, amely a fent említett egyedüli kivételt képezte és az utak, autópályák fejlesztését firtatta. Aki jelen volt, vagy követte a fórumot, az a saját fülével hallhatta, személyesen az elnöktől, hogy ez nem az ő, hanem a kormány hatásköre.

iohannis_szekelyfoldon8

3. A fentieket figyelembe véve, olyan témák voltak felhozva, amelyeket a három megye vezetői úgy ítéltek meg, hogy fontos az elnök tudomására hozni. Hiába beszélünk arról, ami nem tartozik az elnöki hatáskörbe, mert az nem vezet eredményre. Olyan, mint amikor a hentestől tejet kérünk…

4. Amint a tájékoztatásokban olvasható, vagy a felvételeken látható, felszólalás történt a kisebbségi jogainkkal, szimbólumainkkal, a kézdi terrorvádakkal, a számvevőszék munkájával és természetesen a különböző hatósági kivizsgálások, eljárásokkal kapcsolatban is.

5. Jelen esetben az általam felhozott téma van egyedül kiragadva, beállítva úgy, mintha mindenki más az utakról, infrastruktúra fejlesztésről beszélt volna.
Pedig nem így van.

6. Még középiskolában közgazdaságtanból megtanultuk, de érezzük a saját bőrünkön is, hogy csak oda megy a gazdasági tőke, ahol jól érzi magát. És hol érzi jól magát? Ott, ahol nyugalom, béke és stabilitás van. Ahol nincs stabilitás, ahol a munkát a félelem határozza meg, ott lehetetlen hatékony befektetéseket létrehozni.

Emberként és városvezetőkén is, számomra elsősorban a közösségünk nyugalma a legfontosabb, értem ez alatt az önkormányzat munkaközösségét és a lakosságot is.

Legfontosabb feladatomnak érzem, hogy kiálljak a kollégák mellett, hiszen ameddig nem tudunk megteremteni egy stabil helyzetet, mindaddig nem lesz akivel együtt dolgozzunk. 
Amíg a kollégák félnek attól, hogy aláírásukkal illessenek fontos hivatalos aktákat, amíg rettegnek attól, hogy egy tévedés miatt a törvénykezés kezére jutnak, és ott nem igazságot, hanem törvényt szolgáltatnak, addig nem lesz hatékony az együttműködésünk a munkaközösségen belül.

Amíg a jelenlegi törvénykezésébe gond nélkül belefér, hogy négy lejért meghurcoljanak egy hivatali alkalmazottat, négy árért, vagy százötven lejért egy polgármestert, ahogy történt több székelyföldi vezetővel, addig nem beszélhetünk térségi stabilitásról.

7. Kérem higgyék el, tisztában vagyok azzal, hogy hova, milyen témában kell fordulni. És hogy ez mennyire így van, beszéljenek a tények: tény, hogy a Központi Fejlesztési Régió vezérigazgatójának tájékoztatása szerint Gyergyószentmiklós az egyedüli város a központi régióban (ahová hat megye tartozik), amely már a második uniós finanszírozást írja alá. Tény, hogy a Fejlesztési Minisztériumnak a napokban jóváhagyott támogatási listáján Gyergyószentmiklós a térség legnagyobb nyertese 51,9 millió lej (519 milliárd régi lej) értékű támogatással.

parkositasi_projekt

Tény, hogy az idén már közel 60 millió lejre van jóváhagyott támogatás a város számára.

Tény, hogy ennek az ellenkezőjét állítani nem más, mint rosszindulatú diverziókeltés.

Nagy Zoltán
Címfotó: ziarharghita.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: