Napirendre tűzték a medvekérdésben benyújtott petíciót

Február 24-ig támogatható a medvekérdést érintő online petíció

A brüsszeli Petíciós Bizottság (PETI) február 24-i ülésén tárgyalják a megnövekedett medvepopulációval kapcsolatos petíciót, amelyet a három székelyföldi megye tanácselnöke – Hargita megyéből Borboly Csaba, Kovászna megyéből Tamás Sándor és Maros megyéből Péter Ferenc –, Gabor Alexandru-Adrian, Brassó Megye Tanácsának alelnöke, illetve Fehér és Szeben megye képviselői kezdeményeztek.

A beadványt Vincze Loránt európai parlamenti képviselő is támogatja, és javaslatára a Petíciós Bizottság a februári napirendjére vette a 1188/2019 számú petíciót, amelyet hivatalosan Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke nyújtott be 2019-ben.

A beadványban a medve-ember konfliktusok által leginkább érintett romániai megyék elöljárói azt kérik a brüsszeli vezetéstől, hogy az Európai Parlament gyakoroljon nyomást a medveprobléma megoldása érdekében a román kormányra. A kezdeményezést a petiport.secure.europarl.europa.eu honlapon lehet támogatni.

Az emberi élet és javak védelméhez szükséges feltételek biztosítása azokban a romániai térségekben, ahol az elszaporodott medveállomány veszélyezteti ezeket című petíció elérhető a Petíciós Bizottság oldalán az 1188/2019-es számmal
https://petiport.secure.europarl.europa.eu/petitions/hu/show-petitions?searchRequest=true&keyWords=1188%2F2019#res.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kifejtette, hogy korábban voltak a kormánynak közbelépési intézkedései, de az 57/2007-es kormányrendeletet, amely az élőhelyvédelmi irányelv gyakorlatba ültetését szabályozza, nem módosították. Emiatt van szükség a brüsszeli közbelépésre.

– Fontos az, hogy minél többen támogassák a petíciót, hogy hosszú távon segítséget kapjunk Brüsszelből, és meglegyenek a megfelelő eszközeink a helyzet megoldására. Bátorítom a Hargita megyei lakosságot, szóljon bele a történésekbe, hogy a helyzet komolyságát, legfőképp a kormány szintjén, mindenki megértse – mondta el a Hargita megyei elöljáró.

PaticioMedve

A támogatás lépései:

1. Regisztrálni kell a petíciós oldalon:
2. https://petiport.secure.europarl.europa.eu/petitions/hu/registration/register#registerFrm
3. Küldenek egy visszaigazoló e-mailt, azon kell igazolni, és akkor válik aktívvá a felhasználói fiók.
4. A főoldalon https://petiport.secure.europarl.europa.eu/petitions/hu/home rá kell menni a Petíció támogatás fülre, és ott a petíció számát, a 1188/2019-et kell beírni a Kulcsszó kockába.
5. Ekkor megjelenik a petíció címe, erre kell kattintani, és a megjelenő oldal alján kell a Támogatásra kattintani, majd újra megjelennek a petíció adatai, és a lap alján zölddel a Támogatás. Erre kattintva támogathatjuk a petíciót.

A petíció szövege megtekinthető ezen a linken.


Hargita Megye Tanácsának sajtóirodája

Kérem ossza meg ismerőseivel: