Napsütéses, de éjjelente helyenként fagyos október várható

Az előrejelzés szerint kevés csapadék lesz

Napsütéses, de éjjelente helyenként fagyos októberre számíthatunk – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) pénteken közzétett előrejelzéséből.

A meteorológusok szerint a 1961 – 2017 között mért októberi átlaghőmérséklet jellemzően 5-7 Celsius-fokkal alacsonyabb a szeptemberinél, de az időjárás stabilabb, mint az ősz első havában, napokon át kitarthat a derűs idő. Az 1961 – 2017 között mért adatok szerint októberben 10 és 12 Celsius-fok közötti az átlaghőmérséklet a Bánságban, a Körösök vidékén, Olténiában, Munténiában, Dobrudzsában és Moldva egyes régióiban. A Fekete-tenger romániai partvidékén és a Duna-deltában még ennél is magasabb átlagértékeket mértek októberben az elmúlt 56 évben.

Erdélyben, Máramarosban, Moldva területének nagy részén az év tizedik havában jellemzően 8-10 Celsius-fok körül alakul az átlaghőmérséklet, az 1500 méternél alacsonyabb hegységekben és hegyek köztött elterülő medencékben viszont 4 és 8 fok közötti ez az érték.

1500 méter fölött 2-4 Celsius-fokra kell számítani, a hegycsúcsokon fagypont alá süllyedhet a hőmérséklet.

A meteorológusok hozzáteszik ugyanakkor, hogy trópusi légtömegek érkezése esetén októberben is előfordulhatnak nyárias napok, 1952. október 3-án például 39 Celsius-fokot mértek a Ialomiţa megyei Armăşeşti településen.

Ugyanez a hónap a hirtelen lehűlések időszaka is lehet, nem ritka, hogy negatív értékeket mérnek októberben: 1988 október 27-én például Bodzafordulón -21,3 Celsius-fokot mutattak a hőmérők.

Az ősz második hónapjában a mérések alapján kevés csapadék esik, 30-50 liter négyzetméterenként az ország régióinak többségében – derül ki az ANM tájékoztatásából.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: