Napszámosokat foglalkoztathatnak az önkormányzatok a zöldövezetek karbantartására

A képviselőház döntéshozó fórumként szavazta meg a javaslatot

Ezentúl a közterületek és zöldövezetek karbantartására napszámosokat alkalmazhatnak az önkormányzatok, így az iskolák, sportpályák, kultúrházak, orvosi rendelők körüli közterületeket hatékonyabban tudja gondozni az önkormányzat – erről szavazott döntéshozó fórumként a képviselőház szerda délben. A módosító javaslatot Csép Éva Andrea, az RMDSZ munkaügyi szakpolitikusa dolgozta ki.

Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei törvényhozója rámutatott, hogy a napszámostörvény módosítására azért volt szükség, mert az eddigi törvénykezés értelmében csak a parkok beültetését, tisztítását és karbantartását volt lehetőségük az önkormányzatoknak helyi napszámosok ideiglenes foglalkoztatásával elvégeztetni. „A zöldövezetek karbantartási munkálatai ideiglenes tevékenységek, amelyek elvégzéséhez több munkaerőre van szükség, a kisebb önkormányzatok pedig nem rendelkeznek elegendő személyzettel ahhoz, hogy minden közterületet rendben tudjanak tartani. A ma megszavazott törvénymódosítással sikerült kiegészíteni a napszámosmunka alkalmazási területét, ezáltal megteremtettük a lehetőséget arra, hogy az önkormányzatok a hozzájuk tartozó közterületen, valamint az összes zöldövezet gondozását napszámosok foglalkoztatásával végezhessék el. Ennek értelmében a parkok tisztántartása mellett az iskolák, kultúrházak és orvosi rendelők kertjei is szebbek és tisztábbak lehetnek” – mondta a képviselő.

A Maros megyei képviselő rámutatott arra is, hogy a törvénytervezet azok számára is bővíti a munkakínálatot, akik alkalmi munkát vállalnak a településükön, hiszen napszámosként részt vehetnek az önkormányzat zöldövezeteinek tisztántartásában.

A törvény az államelnöki kihirdetés után, a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően lép érvénybe.


rmdsz.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: