Narancssárga viharriasztás van érvényben az ország felében

Széllökések, felhőszakadások és jégesők várhatók

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hétfőn narancssárga jelzésű viharriasztást adott ki a Bánságra, Körösvidékre, Máramarosra, Erdély legnagyobb részére és Moldva északi felére, illetve az Erdélyi-szigethegységre, a Déli-Kárpátok nyugati és a Keleti-Kárpátok északi térségeire.

Az előrejelzés szerint az érintett régiókban hétfő estig óránként 70-90 kilométeres sebességű széllökésektől kísért felhőszakadások és jégesők várhatók. A lehulló csapadék mennyisége eléri a 25-40 litert, helyenként a több mint 50 litert négyzetméterenként.

Az ANM emellett egy narancssárga jelzésű hőségriasztást is kibocsátott. Az előrejelzés szerint kedden 10 óráig délkelet-Olténiában, Munténia déli és keleti részében, illetve Dobrudzsában a sokéves átlagnál melegebb lesz, a hőmérsékleti csúcsértékek 35 és 37 fok között váltakoznak, a hőmérséklet-páratartalom mutató pedig meghaladja a kritikus 80 egységet.

Az érintett megyék: Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Ilfov, Tulcea és Konstanca. Kánikula várható Bukarestben is.


Forrás: agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: