Ne álljon sorba, fizesse ki online kedvezményes adóját!

Adókedvezményben részesülnek, amennyiben március 31-ig kifizetik az egész évi adót

Az idei adózási kedvet tekintve Csíkszéken élen jár Csíkszentmárton, ahol a határidő előtt 4 nappal a lakosság 57,70 százaléka fizette be egész évi adóját, Udvarhelyszéken Oroszhegy (57,52%), Gyergyószéken pedig Gyergyóremete (60,79%).

Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke felhívja a figyelmet, hogy közeleg a helyi adók és illetékek első félévi befizetésének határideje.

„Az érdekelt jogi és fizikai személyek 5-, illetve 10 százalékos adókedvezményben részesülnek, amennyiben március 31-ig kifizetik az egész évi adót. Ez egy olyan lehetőség, amelyet kár lenne nem kihasználni” – figyelmeztet Barti Tihamér.

A kedvezményes „adófizetési hajrában” várhatóan jelentős sorok alakulnak ki a héten a polgármesteri hivatalok pénztárainál, ezért az alelnök ismételten a lakosság figyelmébe ajánlja a Hargita Megye Tanácsa által elindított www.e-szolgaltatasokhr.ro honlapot, melyen keresztül – sok más szolgáltatás mellett – a helyi adók és illetékek kifizetésére is lehetőség nyílik.

A kétmillió euróból megvalósuló Európai Uniós projekt nem csak a lakóknak, hanem a polgármesteri hivataloknak, illetve a projektben résztvevő intézményeknek is hathatós segítséget nyújt, célja a különböző hivatalok előtti sorok felszámolása, a hatékony, gyors, 21. századi ügyintézés.

Barti Tihamér arra kéri a lakókat, kapcsolódjanak be, használják a programot adóik befizetésére is. A honlap egyébként hasznos információkkal szolgál az adófizetők számára, hiszen az is leellenőrizhető, szükség esetén pedig korrigálható, hogy a nyilvántartásban helyesen szerepelnek-e a különböző javakat (ingatlan, telek, gépkocsi) lajstromozó adatok.

„A rendszer használata nem kötelezettség, hanem egy lehetőség. Megnyitottunk egy digitális ügyfélkaput, a lakosság csak be kell lépjen rajta, hogy tájékozottabb legyen, időt, energiát spóroljon” – hangsúlyozta Barti.

Az alelnök a projektben részt vevő, mind a 45 Hargita megyei önkormányzatnál érdeklődött az idei adófizetési kedvről, illetve arról, hányan fizettek tavaly elektronikusan adót. Mint kiderült, átlagban a Hargita megyei lakosság több mint egynegyede fizette ki adóját, illetékét március 27-éig. Az adózási kedvet tekintve Csíkszéken élen jár Csíkszentmárton, ahol a határidő előtt 4 nappal a lakosság 57,70 százaléka fizette be egész évi adóját, Udvarhelyszéken Oroszhegy (57,52%), Gyergyószéken pedig Gyergyóremete (60,79%).

A lekért adatokból az is kiderül, hogy a 2016-os évben kevés Hargita megyei lakos élt az online adóbefizetési lehetőséggel, idén viszont ez mutató a korábbi hírveréseknek köszönhetően növekvő tendenciát mutat.

Kérem ossza meg ismerőseivel: