Ne nézzük tétlenül!

Újabb provokációra készülnek

Az úzvölgyi temető kapcsán (is) közismerté vált Tîrnoveanu doktor újabb provokációra készül jövő héten, amint azt itt lehet olvasni. Teszi ezt annak ellenére, hogy pontosan tudja ő is évek óta, hogy azok a román hősök akikről állítólag ott emlékeznek meg tulajdonképpen a kománfalvi katonai temetőben vannak elhantolva (az illetékes állami szervezet vonatkozó sajtóközleménye itt olvasható), hogy az elmúlt években született pár jogerős bírósági ítélet ami teljesen más helyzetet teremtett, illetve hogy az ugyanezen időszakban általa szervezett „megemlékezések” nyomán csak a Székely Figyelő több büntető panaszt tett, melyek kivizsgálása még folyamatban van (tehát Damoklész kardjaként függenek a feje felett).

No, de éppen ezek a körülmények teszik lehetővé, hogy ne nézzük tétlenül ezt az újabb tervet, hisz immár vannak eszközeink fellépni ellene, illetve arra, hogy helyzetbe hozzuk a csendőrséget, hadd mutassa meg, hogy kivel is tart. Ezért az elmúlt napokban a következő dolgokat tettük meg, egyrészt a megelőzés céljával, másrészt azért, hogy ha mégis megszervezi a tervezett „megemlékezést”, akkor utólag hatékonyabban lehessen fellépni ellene:

Levelet intéztünk hozzá, amiben jeleztük neki azt is, hogy ama 149 román hős Kománfalván van eltemetve. A továbbiakban felhívtuk a figyelmét arra, hogy a temető Csíkszentmárton területén és tulajdonában van, ezért bármit akarna ott szervezni, azt előzetesen be kell jelentenie az ottani polgármesternek, illetve a Hargita megyei csendőrségnek. Ezek alapján felkértük arra, hogy a megemlékezést szervezze a kománfalvi temetőben. Végezetül pedig felhívtuk a figyelmét arra, hogy ha nem így tesz és híveivel az úzvölgyi temetőbe jön, az a vonatkozó törvény 9. cikkelye értelmében tiltott rendezvénynek számít, s mint olyan, jogi következményei lesznek.

A levélre egy sajátos, de az illetőtől nem meglepő, pár szavas válasz érkezett. Itt látható a levélváltásunk, alul a levelünk, s fölötte az igen gyorsan, fél óra után érkezett válasz (Netán vicceket írnak? Nagyon komikus!!!!):

Levélváltás

Ezt követően a megyei csendőrségnek írtunk levelet, amiben vázoltuk a temetőre vonatkozó releváns információkat és az előző évek eseményeit meg azok következményeit (ideértve azt, hogy a doktor ellen több bűnvádi panasz volt téve, s azok kivizsgálása még zajlik), majd ezek nyomán azt kértük, hogy akadályozzák meg a rendezvény megtartását, s ha a szervezők nem hajlanának a jó szóra, akkor tegyék meg ellenük a szükséges törvényes lépéseket. A levél itt olvasható:

Levél a csendőrségnek

Ezzel megtettük azt, ami a magunk részéről megtehető volt, elsősorban azzal a céllal, hogy lehetőleg akadályozzuk meg azt, hogy az idei “megemlékezés” megtörténjen. De – mint fent jeleztük – tekintettel arra, hogy a doktort volt lehetőség kiismerni az elmúlt években, ennek az esélye igen kicsi, ezért eme két levél megírásával az is volt a célunk, hogy előkészítsük a további, június másodika után megteendő lépéseinket. Mert hogy lesznek olyanok, az lényegében borítékolható.

Fontosnak tartjuk ugyanakkor megjegyezni, hogy még vannak eszközök a magyar közösség kezében, amik bevethetőek ebben az ügyben. Ezek közül hadd említsünk meg kettőt:

1. Mivel immár jogerős ítélet van a kezében a temető hovatartozásáról, Csíkszentmárton polgármestere rendeletben tilthatja be a rendezvény megtartását. Ez már egy sokkal erősebb eszköz mint a mi felszólításunk, egy későbbi jogi eljárás esetén lényegesen súlyosabban esik latba az, ha a szervezők áthágnak egy érvényes polgármesteri rendeletet.

2. Hogy a csendőrség ne sunnyogja el az ügyet, ahhoz hozzájárulhat a sajtó, már pusztán azzal is, hogy több szerkesztőség képviselői – hivatkozva arra, hogy tudomásuk van a tervezett „megemlékezésről” meg a fent említett levelünkről – sorban rákérdeznek a csendőrségre, hogy mi az álláspontjuk és mit szándékoznak tenni az etnikumközi béke megőrzése érdekében, illetve azért, hogy ne történjen törvénysértés június másodikán az úzvölgyi temetőben.

***

Frissítés: Időközben megjelent egy hazugságokkal teli, mozgósító videó a Tîrnoveanu Facebook oldalán, illetve – ami az igazi veszély – egy felhívás a részvételre George Simion Facebook oldalán. Így már borítékolható, hogy ismét nagyobb tömeg fog megmozdulni, ami még indokoltabbá teszi azt, hogy erőfeszítéseket tegyünk a rendezvény megakadályozására, illetve a potenciális negatív következmények (értsd: pl. rongálások a temetőben) megelőzésére.


Árus Zsolt


Címfotó: csikszentmarton.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: