Ne távolítsák el sehonnan a székely zászlót!

A prefektus nem nyugszik

Mint köztudott, Hargita megye prefektusát jogerős bíró ítélet kötelezi arra, hogy szerte a megyében ellenőrizze azt, hogy a különféle hivatalokban betartják-e a magyar nyelv használatára vonatkozó törvényes előírásokat, illetve hogy büntesse  meg azokat, akik ezeket áthágják.
Ugyan az ítélet még tavaly novemberben született, a végrehajtása igen döcögősen halad, ami nem is csoda, mert a prefektus folyton mással van elfoglalva. Most például fenyegetőzik. Ráadásul a szokott módon, minden alap nélkül, létező törvényes előírásokra hivatkozva vár el olyasmit, amire nem létezik törvény.
A célpont is a szokásos, a székely zászló. Konkrétan pedig arról van szó, hogy egy március közepén kelt körlevélben felhívja a polgármesterek figyelmét a Románia zászlajára vonatkozó jogszabályok előírásaira, gondosan kiemelve azt, hogy mik számítanak kihágásnak és azok mekkora összeggel büntethetőek. S a levél végén ott a csavar: hivatkozva arra, hogy más országok zászlaját csak különleges alkalmakkor szabad középületre kitűzni, felszólítja a polgármestereket, hogy azonnal távolítsák el a településük közintézményeiről más országok vagy entitások zászlaját.
Erre való tekintettel két dolgot szeretnénk mindenkinek a tudomására hozni:
1. A törvény csak más országokról szól, abban “entitások” nem szerepelnek, így azok zászlait se tilos kitűzni. Éppen ezért arra kérünk minden polgármestert, hogy ezen körlevél hatására ne távolítsák el sehonnan a székely zászlót, mert annak kitűzését semmilyen törvény nem tiltja.
2. Tájékoztatjuk a gyergyószéki polgármestereket és intézményvezetőket, hogy középületekre való kitűzés céljából ingyen bocsátunk rendelkezésükre székely zászlót. Akik ezzel a lehetőséggel élni akarnak, azok jelezzék az igényüket a Gyergyószéki Székely Tanács irodájában, Szentmiklós főterén, a volt mozi emeletén.

Gyergyószentmiklós, 2016. IV. 4.

Árus Zsolt,
a Gyergyószéki Székely Tanács elnöke

Kérem ossza meg ismerőseivel: