Negatív tesztet és Covid-igazolványt már nem kell felmutatni a határon

A beutazási adatlapot viszont ki kell tölteni

Negatív eredményű teszt és Covid-igazolvány felmutatását nem kérik többé a határon a román hatóságok, de a Romániába érkező személyeknek továbbra is ki kell tölteniük a digitális beutazási adatlapot (PLF) – közölte szerdán a kormányszóvivő.

A Victoria-palotában tartott sajtónyilatkozatában Dan Cărbunaru emlékeztetett arra, hogy kedd éjfélkor véget ért a két évig tartó veszélyhelyzet Romániában. Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) törölte a koronavírus-járvány miatt elrendelt karanténszabályokat, így nem kerülnek többé karanténba azok a külföldről érkező személyek, akik a határon nem tudnak negatív teszteredményt vagy Covid-igazolványt felmutatni.

A kormányszóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a román hatóságok által kibocsátott uniós digitális Covid-igazolványok az év végéig érvényesek, és vannak olyan országok, amelyek a külföldiek beutazását ehhez az igazolványhoz kötik. ‘Tehát ez továbbra is hasznos dokumentum marad’ – jegyezte meg.

Elmondta azt is, hogy 2021/129-es számú sürgősségi kormányrendelet hatályon kívül helyezéséig a román hatóságok továbbra is kérik a digitális beutazási adatlap kitöltését a külföldről érkező személyektől. Hozzátette, várhatóan törölni fogják ezt az előírást is, ám jelenleg még érvényben van. ‘Ezért arra kérünk minden román állampolgárt, hogy a jogszabály hatályon kívül helyezéséig továbbra is töltsék ki a beutazási adatlapot’ – nyilatkozta Dan Cărbunaru.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: