Négy medve kiemelését kérték, várják a jóváhagyást

A vadásztársaságoknak kell kérni a beavatkozást

– Van eredmény, ha mindenki az ügy mellé áll és hisz benne! Albert Alfonz Pál, Csíkszentdomokos alpolgármestere arról tájékoztatott, hogy az AVPS Csíkszereda vadászegyesület négy kilövési kérelmét jóváhagyták helyi szinten és a Környezetvédelmi Őrség is aláírt. Még várják Bukarest jóváhagyását. A vadászegyesület Csíkszentdomokos, Csíkjenőfalva-Csíkkarcfalva, Kászonok, Csíkszentimre-Csíkszentkirály közigazgatási területeit érinti – számol be Facebook oldalán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A múlt héten két egymást követő napon is támadt a medve Csíkszentdomokoson (erről szóló Facebook bejegyzést itt tekinthetik meg), két gazdaságot károsítva meg egy-egy tehénnel. Idén ez már a sokadik eset Csíkszentdomokoson. A további támadásokról a Vadkárok Székelyföldön közösségi oldalon találnak információkat.

Mint arról már hírt adtunk, felhívással fordult Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a vadásztársulatokhoz és a polgármesteri hivatalokhoz, hogy minél előbb kérvényezzék a beavatkozási engedélyeket a veszélyes medvék ügyében, miután szeptember 4-én megjelent a hivatalos közlönyben is a Környezetvédelmi Minisztérium által kibocsátott rendelet.

A kárbejelentések megtörténtek és felmérték a kárt, ezt követően kérték a veszélyes egyedek kiemelését, amelyet ma hagytak jóvá.

– Nagy bajnak tartom a hitetlenséget és a bizalom hiányát, és azt a fajta gondolkodást, hogy nem érdemes kérni a derogálást, mert úgysem hagyják jóvá! – hangsúlyozta Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

Idén már 11 esetben támadt emberre a medve Hargita megyében és több száz haszonállatot pusztítottak el. A medvetámadások helyszínei és időpontjai tanulmányozhatóak a vadkáros aloldalon létrehozott interaktív térképen.

július 5-i bukaresti megmozdulás óta sok idő telt el, de minden lehetséges fórumon felemeltük szavunk, az emberi élet védelmében és az itt élők biztonságának szavatolásáért.

Borboly Csaba a Régiók Bizottsága raportőreként is jelentést készít a medvék által okozott károk témájában, aki részt vett szeptember 18-án a RB ENVE (környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy) szakbizottságának ülésén a konfliktust okozó fajokkal való együttélés témában, az erről szóló sajtóközlemény itt olvasható.

Mint korábban beszámoltunkpetíciót nyújtottak be a nép ügyvédjéhez, hogy vizsgálja felül a miniszteri intézkedést, amelynek következtében két éve gyakorlatilag megbénították a vadgazdálkodást, ennek következtében pedig elszaporodtak a nagyvadak, amelyek nemcsak anyagi károkat okoznak, hanem a lakosságra is veszélyt jelentenek. Az aláírásgyűjtés szeptember 16-án zárult, az összegyűlt íveket szeptember 20-án személyesen vitte el Borboly Csaba megyeitanács-elnök Bukarestben a nép ügyvédje hivatalához.

Mivel jelenleg az áldozatok semmilyen kártérítést nem kapnak az államtól, Hargita Megye Tanácsa ez esetben is fel kíván lépni az ügyben, akárcsak a medvetámadások problémájában, és a Vidékfejlesztési Egyesülete segítségével gyűjtést szervez az áldozatoknak. Az adományokat aRO23RZBROOOOO60019658387 számlaszámra lehet eljuttatni.

Kérem ossza meg ismerőseivel: