Négy nap alatt 26-szor riasztották medve miatt a hatóságokat Hargita megyében

Gyergyóalfaluban és Borzonton is jelezték medvék jelenlétét

Péntektől keddig 26 esetben jelezte a lakosság a 112-es egységes segélyhívószámon medvék jelenlétét lakott területen Hargita megyében. A riasztott csendőrök és rendőrök visszakergették az erdőbe a nagyvadakat.

A Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség tájékoztatása szerint a legtöbb lakossági bejelentést, összesen tízet, pénteken kapták a segélyhívószámon. Aznap Tusnádfürdőn, Csíkszeredában, Csíkdelnében (Delniţa), Tordátfalván (Turdeni), Bélboron (Bilbor) és Zetelakán (Zetea) jelezték medvék jelenlétét. A csendőrök azonban csak Tusnádfürdőn és Zetelakán találták a jelzett helyszínen az állatokat, és visszakergették azokat az erdőbe.

A szombati nap folyamán összesen hét bejelentés érkezett medvék jelenlétéről Tusnádfürdőről, Tordátfalváról és Parajdról. Csak a tudnádfürdői riasztás bizonyult valósnak, a csendőrök ezúttal is eltávolították a vadállatot a településről.

Vasárnap négy esetben riasztották a csendőröket medvék jelenléte miatt Tusnádfürdőre, Gyergyóalfaluba (Joseni) és Kőrispatakra (Crişeni). Kőrispatakon nem találták a csendőrök a helyszínen a nagyvadat.

Hétfőn három hívás érkezett a 112-es számra, Tusnádfürdőről, a Székelyudvarhely melletti Szejkefürdőről és Borzontról. Mindhárom riasztás valósnak bizonyult, a csendőrök visszakergették a medvéket az erdőbe.

A csendőrség közlése szerint járőreik minden esetben a medvék eltávolítása után is a helyszínen maradtak megelőzni a nagyvadak visszatérését a településre, emellett értesítették a RO-ALERT rendszeren keresztül a lakosságot a veszélyről.

Vasárnap a Farkaslakához tartozó Székelypálfalván (Păuleni) medve támadt egy férfira. A sebesült áldozatot a SMURD helikoptere Marosvásárhelyre szállította.


Forrás: www.agerpres.ro

Címfotó: Veres Nándor/MTI

Kérem ossza meg ismerőseivel: