Négyhetes előrejelzés

Augusztus elején a sokéves átlagnál hűvösebb lesz

A következő két hétben Románia nyugati és központi régióiban a hőmérséklet a sokéves átlagnál alacsonyabb lesz, majd a térségek többségében növekedni fog, és az augusztusban megszokott értékekhez közelít; bőségesebb csapadékra csak a következő héten lehet számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat július 31. és augusztus 28. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

A vasárnap közzétett prognózis szerint a július 31. és augusztus 7. közötti héten a nyugati, északnyugati és központi régiókban alacsonyabb lesz a sokéves átlagnál, az ország többi részében pedig a normális értékek közelében alakul. Románia nagy részében, de különösen a Kárpátokon belüli régiókban bőséges csapadékhullás várható.

Az augusztus 7. és 14. közötti héten a hőmérséklet a sokéves átlagnál valamivel alacsonyabb lesz a nyugati és központi régiókban, máshol pedig az augusztus első felévben megszokott értékek várhatók. A csapadékmennyiség az ország egész területén a normális értékek körül alakul ebben az időszakban.

Az előrejelzés szerint augusztus 14. és 21. között a legtöbb régióban a hőmérséklet kissé magasabb lesz a sokéves átlagnál, a csapadékmennyiség pedig az ország legtöbb részén általában az átlagoshoz közeli lesz.

Az augusztus 21. és 28. közötti héten pedig az ország legnagyobb részében a sokéves átlagnak megfelelően alakul a hőmérséklet, ennél magasabb értékek a déli megyékben várhatók. A csapadékmennyiség a régiók többségében általában az átlagoshoz közeli lesz.


Meleg és viharos napok váltják egymást a következő két hétben

Meleg, olykor kánikulába hajló idő és légköri instabilitás fogja jellemezni a következő két hetet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hétfői tájékoztatásából.

A Bánságban és a Körösvidéken augusztus elsején, 3-án és 5-én 31-34 fokos meleg, augusztus 4-én 35-37 fokos kánikula várható. A többi napon 25-28 fok között ingadozik majd a nappali hőmérséklet, a leghűvösebb augusztus 2-án lesz. Az éjszakai hőmérsékleti értékek 14 és 20 fok között alakulnak majd. Augusztus 5-e és 7-e között felerősödik a légköri instabilitás, heves záporokra, zivatarokra kell számítani.

Erdélyben augusztus 3-a és 6-a között várható hőség, 32-35 fokos nappali hőmérséklettel, ami 4-én fog tetőzni. Ebben az időszakban éjszakánként 15-18 fokra hűl le a levegő. Utána csökken a hőmérséklet, nappal 24-28, pirkadat előtt 12-16 fokos átlagokra számíthatunk. Augusztus 7-8-án a viharok és kiadós esőzések lehűtik a levegőt.

A hegyvidéken augusztus 3-a és 6-a között meleg napok várhatók, 22-28 fokos nappali és 12-16 fokos éjszakai hőmérséklettel. Augusztus 5-étől fokozódik a légköri instabilitás, 7-8-án kimondottan hűvös időre kell számítani, főleg a magaslati régiókban.


Forrás: agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: