Négyszeresére emelik a lakóhelyüktől eltérő településen iskolába járó tanulók utaztatására szánt keretösszeget

Oktatási közvita

Az oktatási minisztérium, a tanulók képviselői, a romániai megyei tanácsok országos szövetsége, a romániai községek egyesülete, az ombudsman és a civil társadalom képviselői megegyezésre jutottak abban, hogy négyszeresére emelik a lakóhelyüktől eltérő településen iskolába járó tanulók utaztatására szánt keretösszeget.

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter pénteken arról számolt be, hogy a 2011/1-es tanügyi törvény módosításának közvitáján, amelyen tanulók érdekvédelmi szervezetei, a romániai megyei tanácsok országos szövetsége, a romániai községek egyesülete, az ombudsman és a civil társadalom képviselői vettek részt, hét javaslatról született megállapodás.

Az egyik megállapodás értelmében négyszeresére emelik a lakóhelyüktől eltérő településen iskolába járó tanulók utaztatására szánt keretösszeget. 3 kilométeres távolságig havi 60 lej átalányösszeget biztosítanak, a 3 kilométert meghaladó távolságok esetében pedig a 60 lej/hó összeget kilométerenként 6 lej/hó összeggel növelik. Ha az utazás ennél többe kerül, akkor a támogatás növelhető – írta Cîmpeanu a Facebookra.

Az egyeztetések során azt is javasolták, hogy biztosítsák a jogi keretet, amely lehetővé teszi a helyi hatóságok számára, hogy támogassák a speciális iskolai szállítást az oktatási intézménybe/az oktatási intézményből mind az elemi, mind az általános, mind pedig a gimnazista diákok számára.

Az egyösszegű juttatás nem adóköteles, és nem számolják be az ösztöndíj vagy szociális támogatás elnyeréséhez szükséges családtagonkénti havi nettó átlagjövedelem kiszámításánál.

Azoknak a tanulóknak, akik lakhelyüktől eltérő településen tanulnak, és ott bentlakásban vagy albérletben laknak, az oktatási minisztérium költségvetéséből megtérítik havonta négy oda-vissza út, valamint minden hivatalos ünnep alkalmával egy oda-vissza út költségeit az iskolavégzés helyszíne és a lakhelyük között. A kifizetés az utazási okmányok alapján történik – tájékoztatott a tanügyminiszter.


Elfogadta a kormány a korai oktatást kiegészítő szolgáltatásokat szabályozó rendeletet

Sürgősségi rendelettel szabályozta pénteken a kormány a korai oktatást kiegészítő szolgáltatások (játszóházak, játszócsoportok stb.) működtetését azokon településeken, ahol nincs elegendő hely az óvodákban vagy a bölcsődékben.

A jogszabály a 2011/1-es tanügyi törvényt módosítja.

A kormány tájékoztatása szerint azokon településeken, ahol nincs elegendő bölcsődei vagy óvodai férőhely, a gyermekes szülők számára kiegészítő szolgáltatásokat vezethetnek be, mint például játszóterek és játszóházak, hogy egységes, inkluzív és minőségi korai oktatást biztosítsanak, és hozzáférhetővé tegyék ezeket a szolgáltatásokat a 6 év alatti gyerekek számára.

A rendelet ugyanakkor megteremti a jogi keretet az országos helyreállítási terv 15., oktatási fejezetében előirányzott közberuházásokra és reformokra fordítható európai alapok lehívásához.

Ugyanakkor a pénteken elfogadott jogszabály révén megvalósulhat a romániai felsőoktatás közvetlen, hatékonyabb összekapcsolása a munkaerőpiac követelményeivel, valamint a hazai szakemberképzésnek a gazdasági és társadalmi dinamikához való igazítása. Az oktatási rendszerben lehetőség nyílik a duális képzésre az iskolától az egyetemig – derül ki a kormány közleményéből.

A sürgősségi rendelet elfogadásával Rommánia az országos helyreállítási terv további két mérföldkövét teljesítette.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: