Nehéz, de sikeres bevetésen vannak túl a hegyimentők

Embert és lovakat mentettek

Vasárnap éjszaka érkezett hívás alapján kellett elinduljanak hegyimentő közszolgálatunk emberei, akik ez esetben egy lovaival eltűnt személyt kellett megkeressenek a Naskalat hegységben.
A nagyon rossz időben elkezdett, egész éjjel tartó keresés nem volt sikeres, és hajnalban úgy döntött a csapat, hogy a keresést reggelig felfüggesztik. Az esőre, valamint a hidegre való tekintettel korán reggel, immár kiegészülve a hegyi csendőrség csapatával újra elindult a keresés, azzal az információval kiegészülve, hogy az eltűnt személyt szekér nélkül látták a hegyen lakó pásztorok.

mentes

Csapataink 10 óra után megtalálták a kihűlt, már nagyon elfáradt embert, akit azonnal leszállították és átadták a gyimesi mentőknek.

lovas_bevetes

lovas_bevetes1

Ezután következett a neheze, ugyanis a lovakat is szerettük volna biztonságban tudni és ezért tovább folytatódott a keresés. A pásztorok által elmondottak alapján indult el a csapat és szinte a lehetetlen közepén találták meg a patakba zuhant lovakat és a szekeret. Mivel a lovak egymásra voltak esve, és az éjszakát a hideg patakba töltötték, ezért nagyon nehéz volt az egész testükkel görcsbe lévő állatokat kiszabadítani és megmozdítani. Órákba telt mire a lovakat sikerült kihúzni a patakból és törülgetve, takargatva őket felmelegíteni annyira, hogy lábra tudjanak állni.

lovas_bevetes4

lovas_bevetes5

A következő csapattal érkező állatorvosnő gyors közbelépésének köszönhetően sikerült annyira helyrehozni a lovakat, hogy saját lábukon le tudtak érni az első faluba. Sajnos így is várható komplikáció a lovak egészségi állapotát tekintve, hiszen a hidegvízben töltött éjszaka valószínűen komoly nyomot hagy.

Az egész éjszakás és nappalos akció után elmondhatjuk, hogy sikerült három életet megmenteni és biztonságba helyezni. Ez magáért beszél, és gratuláció illet minden résztvevő csapattagot.

Kérem ossza meg ismerőseivel: