Nehéz helyzetbe kerülhetnek a kisgazdák – fel kell készülni 2021 utánra

Székelyföldi gazdák tartottak fórumot a megyeházán

Egész napos fórumon vettek részt térségünk gazdálkodói csütörtökön, május 25-én a csíkszeredai megyeházán. A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának székelyföldi regionális ülésén Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőbeszédében elmondta, hogy a megyei tanács részéről továbbra is a kis- és középtermelők, gazdák segítése a cél, a családi tevékenységeket kell összefogni. A megyei tanács mezőgazdasági és vidékfejlesztési szakbizottságának prioritása is ez, amelynek elnöke, Becze István megyei tanácsos is jelen volt.Borboly Csaba elmondta, Kelemen Hunor RMDSZelnök felkérésére a három székelyföldi megye egyeztet annak érdekében, hogy közös gazdaság fejlesztési stratégiát dolgozzanak ki.

Szükséges a három megye közös gazdasági program kidolgozása, hiszen el kell tudnunk mondani, mire van szükségük a székelyföldi gazdáknak, és egységes programot kell tudnunk felmutatni, ami alapján fel tudunk készülni a magyarországi gazdaságfejlesztési lehetőségekre, de a 2021 után következő időszakra is – hangsúlyozta többször a megyeelnök, hiszen az EU Közös Agrárpolitikájának következő szakaszában a versenyképességre helyeznék a hangsúlyt. Ezt az idei évben vitatja az Unió vezetősége, amelynél minél jobb döntést kell kicsikarni a helyi kisgazdák javára, ugyanakkor fel kell készíteni a gazdákat arra a forgatókönyvre is, ha mellőzik a jelenlegi területalapú támogatásokat, amely nagyon hátrányosan fogja érinteni térségünk kis- és közepes gazdaságait. Ezen forgatókönyvre a legjobb eszköz Borboly Csaba szerint, ha egymást erősítve összehangolja a három megye a gazdaságfejlesztést, az egyéni jó példákat, javaslatokat összefogják, és ágazatonként összehúzzák a tevékenységeket –ezt a munkát, felkészülést már idén el kell kezdeni.

IMG_0308

Sebestyén Csaba parlamenti képviselő szerint el kell érni, hogy a kormány olyan agrárpolitikát fogadjon el, amely jó a helyi gazdák számára is. Szerinte a Kárpátokon túli mennyiségalapú gazdálkodás mellett fontos a Kárpát-medencei helyi kistermelők szempontjait is előrevinni, ezen dolgoznak a honatyák. Lázár Zoltán, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának attaséja a magyar kormány által nyújtott jelenlegi és jövőbeni támogatási lehetőségek ismertetése mellett hangsúlyozta azon szakmai tapasztalatcserék fontosságát, amelyekre szeretnék elvinni a székelyföldi gazdákat, megvizsgálni a külföldi jó példákat. Többek között a magyarországi Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás Vásárára is szeretnének minél több székelyföldi gazdát eljuttatni.

A fórum részeként a meghívott egyesületek beszámoltak a 2016. évi tevékenységükről Márton István, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesülete vezetőjének moderálásában.Bemutatót tartott a Tatros Tejfeldolgozó és Értékesítési Szövetkezet is, amely Hargita Megye Tanácsa támogatásával alakulhatott meg, és szeptemberben indítja be az új gyárát: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1282324331814947

Kérem ossza meg ismerőseivel: