Nem ajánlott megelőző jelleggel jódtablettát szedni

Pajzsmirigybetegséget okozhat

Nem ajánlott megelőző jelleggel jódtablettát szedni, mert pajzsmirigybetegséget okozhat – hívja fel a figyelmet az egészségügyi minisztérium.

Az elmúlt napokban gyakori témává vált a jódkészítmények nukleáris incidens esetén való alkalmazása – ennek kapcsán adott ki tájékoztatást a szaktárca.

Ebben leszögezik, nukleáris incidens előidézte vészhelyzet esetén csak az első órákban javasolt a kálium-jodid szedése, és az egészségügyi minisztérium feladata megszervezni a készletek biztosítását az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) ajánlásai alapján.

A kálium-jodid készítményeket az Antibiotice Rt. állítja elő és az állami tartalékokat és különleges problémákat kezelő országos igazgatóság (ANRSPS) tárolja. Szükség esetén a megyei egészségügyi hatóságok a lehető legrövidebb időn belül kiosztják ezeket a lakosságnak – áll még a minisztérium közleményében.


A hatóságok nem észleltek emelkedett radioaktivitást Romániában a délkelet-ukrajnai incidens nyomán

A romániai hatóságok eddig nem észleltek emelkedett radióaktivitást a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja atomerőművénél végrehajtott orosz támadás nyomán – közölte pénteken a környezetvédelmi miniszter.

Tánczos Barna egy Facebook-bejegyzésben arról tájákoztatott, hogy a hazai hatóságok jelenleg nem észlelnek emelkedett radióaktivitást Romániában azt követően, hogy pénteken hajnalban az orosz fegyveres erők tüzet nyitottak a zaporizzsjai atomerőműre.

“A környezetvédelmi minisztérium alárendeltségében működő környezetvédelmi ügynökség folyamatosan méri a radioaktivitást. Jelenleg semmilyen veszély nem fenyegeti az ország lakosságát, a következő időszakban naprakész tájékoztatást nyújtunk” – fogalmazott bejegyzésében a miniszter.

Dmitri Orlov helybéli polgármester Telegram-csatornáján közölte, hogy péntek hajnalban az orosz csapatok támadását követően lángra kapott a zaporizzsjai atomerőmű egyik épülete – számolt be az EFE és a Reuters.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) pénteken az erő alkalmazásának beszüntetését sürgette a zaporizzsjai atomerőműnél. A bécsi székhelyű intézmény ugyanakkor megerősítette az ukrajnai hatóságok által kiadott információt, miszerint nem észleltek emelkedett radioaktivitást a környéken.


Endokrinológus: hiba kálium-jodidot szedni, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy ki voltunk téve radioaktív jódnak

Cătălina Poiană, a Román Endokrinológiai Társaság elnöke pénteken úgy nyilatkozott, hogy hibás döntés kálium-jodidot szedni, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy radioaktív jódnak voltunk kitéve.

‘A kálium-jodid terápiát a pajzsmirigy védelmére használjuk, amikor a szervezet radioaktív jódnak van kitéve. Ez esetben ugyanis fennáll a pajzsmirigyrák későbbi kialakulásának kockázata’ – nyilatkozta az endokrinológus az AGERPRES-nek.

Nyomatékosította azonban, hogy a kálium-jodid csak a radioaktív jód ellen véd, más radioaktív anyagoknak való kitettség esetében nincs hatása. Emiatt biztosnak kell lenni abban, hogy egy nukleáris baleset esetén a felszabaduló izotóp valóban radioaktív jód. Hiba kálium-jodidot szedni, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy radioaktív jódnak vagyunk kitéve. A kálium-jodid szedésekor is jelentkezhetnek mellékhatások, és egy sor ellenjavallata is van az alkalmazásának.

Az orvos elmondta, hogy a kálium-jodid szedése a radioaktív felhőnek való kitettséget követő első két-nyolc órában ajánlott, de úgy vélik, hogy a kitettség után 24 óráig még hasznos az alkalmazása.

‘A radioaktív jódnak való kitettség nem mindannyiunkat veszélyeztet egyformán. Például a 60 év felettieknek nem is kellene kálium-jodidot szedni, kivéve, ha nagyon közel voltak a nukleáris baleset helyszínéhez, vagy ha a sugárzási dózis olyan nagy, hogy a pajzsmirigyet elpusztíthatja, ez azonban kizárólag a baleset helyszínén fordulhat elő. A radioaktív jódnak való kitettséget követően a csecsemők, a gyermekek, a terhes vagy szoptató nők esetében a legmagasabb a későbbiekben kialakuló pajzsmirigyrák kockázata, emiatt kell őket elsőkként evakuálni, vagy megfelelő oltalom alá helyezni egy ilyen szerencsétlenség bekövetkezte esetében’ – magyarázta az orvos.

Cătălina Poiană határozottan azt tanácsolta a lakosságnak, hogy ne szedjenek megelőző jelleggel, orvos megkérdezése nélkül kálium-jodid tablettát, és bízzanak meg az egészségügyi szakemberek ajánlásában.

Meggyőződését fejezte ki, hogy az illetékes állami szervek figyelemmel kísérik a sugárzás szintjét, és hogy minden intézkedést megtesznek a lakosság védelme érdekében egy nukleáris baleset esetén.

Az egészségügyi minisztérium korábban figyelmeztetett, hogy nem ajánlott megelőző jelleggel jódtablettát szedni, mert pajzsmirigybetegséget okozhat.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: