Nem hosszabbítják meg a szükségállapotot

Május 15-étől vészhelyzet váltja fel a szükségállapotot

Május 15-e után vészhelyzet váltja fel a jelenleg érvényben lévő szükségállapotot – mondta hétfőn Klaus Iohannis államfő.

‘A szükségállapotot nem hosszabbítjuk meg, nem fogok újabb elnöki rendeletet kiadni a szükségállapot meghosszabbítására. Május 14-e lesz a szükségállapot utolsó napja. Május 15-étől a járvány féken tartása érdekében vészhelyzetet hirdetünk. Ezt külön törvény szabályozza, amely előírja, miként kell eljárni járvány esetén’ – mondta a Cotroceni-palotában az államfő.

Az elnök leszögezte, még nem ért véget a járvány, továbbra is több mint 300 új megbetegedést jegyeznek naponta, “de egy adott pillanatban tovább kell lépni”, és szervezési szempontból a szükségállapotról vészhelyzetre való átállás is ennek a folyamatnak a része.

Az államfő ismét felelős magatartásra szólította fel az embereket.

“Függetlenül attól, hogy mit hallanak a televízióban, senki nem tudja, meddig tart ez a járvány, és rajtunk múlik, hogy az országban jól vagy kevésbé jól kezeljük a helyzetet. Én nagyon szeretném, ha együtt ellenőrzés alatt tudnánk tartani, ezért be kell tartanunk a hatóságok utasításait” – fogalmazott.


Lépésről lépésre, körülbelül kéthetes periódusonként történik majd a lazítási folyamat a szükségállapot feloldása után – jelentette ki hétfőn Klaus Iohannis.

Az államfő a SARS-CoV-2 vírus okozta járvány kezeléséről tartott megbeszélést hétfőn a kormány több tagjával. A megbeszélés után úgy nyilatkozott, május 15-étől vészhelyzetet vezetnek be. Ez többek közt azt is maga után vonja, hogy kötelező lesz a maszkviselés nyilvános zárt terekben és tömegközlekedési eszközökön.

A szükségállapot feloldása után körülbelül kéthetente kerül sor egy-egy lazító intézkedés meghozatalára, tehát május 15-e után a következő engedmények június elejére, majd június közepére várhatók, mondta Iohannis.

Május 15-e után kinyitnak a szépségszalonok, a fogászati rendelők és a múzeumok, de szigorított higiéniai és távolságtartási feltételek mellett.

A sportolók újrakezdhetik az edzéseket a szükségállapot lejártával, a sportversenyeket azonban egyelőre nem tartják meg. Ez azonban csak a profi sportolókra vonatkozik, az amatőr sportolók számára továbbra is zárva maradnak a sportpályák.

Továbbra sem gyűlhet össze háromnál több személy, és ez a kültéri testmozgásra is érvényes.

Nem lesz többé szükség saját felelősségre vállalt nyilatkozatra ahhoz, hogy településen belül közlekedjünk, de korlátozások lesznek érvényben a település elhagyására vonatkozóan.

Iohannis néhány példát is felsorolt a település elhagyásának elfogadható indokairól: elhagyhatjuk településünket munkaügyben, egészségügyi okokból, sportolás, kerékpározás céljából.

Mindez viszont nem lesz érvényes olyan települések esetében, amelyek egészét vesztegzár alá vonták.


Cikkünk folyamatosan frissül…

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: