Az körvonalazódik, hogy Gyergyószentmiklóson nem lesz az RMDSZ-nek polgármesterjelöltje!

Visszaléptetik Bajkó Lászlót

Kilencezer jelölttel indul az RMDSZ az önkormányzati választáson – derül ki a jelöltállítási folyamat lezárását követő összesítésekből. A szövetségnek mintegy 300 polgármesterjelöltje, több mint 500 településen helyi listája és 16 megyei tanácsosi listája van Erdély 15 megyéjében és Gorjban is.

A Maszolnak adott interjúban Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke és a helyhatósági választási kampány koordinátora nyilatkozott a gyergyószentmiklósi helyzetről is. Alább egy erre vonatkozó részletet közlünk Cseke Péter Tamás csütörtökön megjelenet interjújából:

(…) A jelöltlista tudtommal még nem végleges, a Szövetségi Állandó Tanács még módosíthat rajta, legalábbis a municípiumi polgármesterjelöltek és a megyeitanácselnök-jelöltek esetében. Mikor ülésezik a SZÁT és lehet-e számítani arra, hogy egyes helyi szervezetek döntését felülbírálja a testület?

Pénteken délután lesz a SZÁT-ülés. Jelen pillanatban nincs szándék egyetlen helyi szervezet jelöltének a lecserélésére sem. A SZÁT-nak többek között arról kell dönteni, hogy kit támogat az RMDSZ azokon a településeken, ahol 5-15 százalék felüli a magyarság aránya, és nem indítunk polgármesterjelöltet. Ilyen település például Marosvásárhely. Formailag meg kell hoznunk a döntést, hogy nem indítunk RMDSZ-es színekben jelöltet, de támogatjuk Soós Zoltánt. Szintén SZÁT hatáskör azoknak a jelölteknek a jóváhagyása, hogy akik négy évvel ezelőtt az RMDSZ-szel szemben indultak a választásokon, akár más pártok színeiben, akár függetlenként, és most az RMDSZ színeiben akarnak indulni. A legutóbbi Szövetségi Küldöttek Tanácsa előtti SZÁT-ülésen már jó néhány ilyen jelölt indulását jóváhagytuk, és most több tucat újabb jelölt következik.

Gyergyószentmiklóson Bajkó László a városi szervezet polgármesterjelöltje, de indítását ellenzi a területi szervezet és tudomásom szerint az országos vezetőség is, mert a felmérések szerint nem igazán rúg labdába a választásokon. Őt indítja végül az RMDSZ?

Az körvonalazódik, hogy Gyergyószentmiklóson nem lesz az RMDSZ-nek polgármesterjelöltje, vagyis a városi szervezet visszalépteti Bajkó Lászlót még a SZÁT ülése előtt. Nagyon intenzív párbeszéd zajlik most erről a területi szervezet és a helyi szervezet között. Várhatóan nem lesz szükség a SZÁT beavatkozására, hanem már helyi vagy területi szinten meg fogják azt a döntést hozni, hogy a városnak együttműködésre van szüksége és nem újabb csatározásra, amelynek végén az RMDSZ jelöltjére súlyos vereséget mérnek, mint ahogy négy éve történt. Bízom abban, hogy sikerül helyi és területi szinten ebben megegyezni. (…)

Címfotó: Oborocea Mónika

Kérem ossza meg ismerőseivel: