Nem tilthatják meg a genderelmélet ismertetését az iskolákban

Alaptörvénybe ütközőnek ítélte az alkotmánybíróság a genderelmélet tanítását tiltó törvénymódosítást

Helyt adott az alkotmánybíróság (CCR) Klaus Iohannis államfő beadványának, és alaptörvénybe ütközőnek ítélte a tanügyi törvény azon módosítását, amely megtiltja a genderelmélet terjesztését az iskolákban – értesült az AGERPRES hírügynökség.

A CCR-hez közel álló források szerint a taláros testület többségi szavazattal hozta meg a döntést.

A 2011/1-es tanügyi törvényt módosító javaslat szerint valamennyi oktatási intézményben és az iskolán kívüli tevékenységeken is tilos a genderelmélet tanítása.

Az Államelnöki Hivatal beadványában hangsúlyozta, hogy a törvény szembemegy a jogállamra és a hatalmi ágak szétválasztásának elvére vonatkozó alkotmányi előírásokkal, ugyanakkor sérti a lelkiismereti szabadságot, amelyet szintén szavatol az alaptörvény. Azáltal, hogy a parlament törvénnyel megszabja, milyen tevékenységek, elméletek, vélemények képezhetik iskolai foglalkozások tárgyát, megsérti az egyén lelkiismereti szabadságát, jelen törvényi rendelkezés ugyanis korlátozza a gondolkodás- és véleményszabadságot – érvel Iohannis. “Az oktatási rendszernek nyitottnak kell lennie az eszmékre, véleményekre, értékekre, az államnak tartózkodnia kell az olyan törvények elfogadásától, amelyek a polgárok, jelen esetben a szülők meggyőződésével szembeni tiszteletlenségről árulkodhatnak” – teszi hozzá.

Az államfő szerint ugyanakkor a törvény sérti a polgárok törvény előtti egyenlőségének elvét, az egyetemi autonómia elvét, valamint az alkotmány szólásszabadságra és a cenzúra betiltására vonatkozó cikkelyeiben előírtakat, ugyanakkor nélkülözi az objektív és észszerű indoklást.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: