Nemcsak sport, Életforma

Joggal büszkék a gyergyóiak a mindössze 19 éves, a Miami PRO Fitness Model világbajnokságon második helyezést elért Baritz Lászlóra.

Az ismert és elismert sportoló a Batthyány Ignác Szakközépiskolában végzett média szakon. 2012 őszén az angliai fővárosba költözött. Folytatta azt, amit már itthon elkezdett, a testépítést. Kevesebb, mint egy év alatt személyi edző diplomát szerzett, azonnal munkába állt, s azóta személyi edzőként dolgozik. őt kérdeztük…

– Mit kell tudjon egy laikus a testépítésről?

– A testépítés nem csak egy fizikai aktivitás, sport, hanem egy életforma is. Ebbe beleértendő a fegyelem, elkötelezettség, a helyes táplálkozás, és nem utolsósorban a test izomcsoportjainak célirányú edzése.

– Hogyan kell elképzelni egy napodat?

– Reggel korán kelek, hogy elkészítsem az aznapi ételadagomat, így biztosítva az egészséges táplálkozást, és azt, hogy napi hatszor, a megadott időben ehessek. Azután bemegyek az edzőterembe, és estig dolgozom. Az egész napomat ott töltöm (10–12 órát), és a délutáni órákban edzem magamat is. Különös figyelmet fordítok a táplálkozásra, mivel az a legfontosabb. Este, a munka végeztével igyekszem haza, hogy minél hamarabb le tudjak feküdni, hogy a szervezetem regenerálódhasson.

– Miről kell lemondanod, s ezért mi kárpótol?

– Egy ilyen életmód mellett, sajnos, nem tudok helyet szorítani a rendszeres hétvégi szórakozásra és társasági életre. Kárpótlásul viszont jól érzem magam a bőrömben, és tetszik az a személy, aki visszanéz rám a tükörből.

– Milyen elvárásokkal keresnek meg azok, akik a segítségedet kérik?

– A legtöbb személy, aki velem szeretne edzeni, jelentős izomtömeget, testsúlycsökkentést és alakformálást, valamint erőnövelést szeretne elérni. Legfőképpen egy egészséges életmódot kialakítani és a tetszésük szerinti testet felépíteni.

– A világbajnokságról…

– Nagyon sokan, idősebbek és tapasztaltabbak mondták, hogy versenyezhetnék már. Ezért beneveztem tavaly az angliai országos versenyre, ahol nyitott kategóriában második lettem az ország 29 legjobb versenyzője közül, és rengeteg elismerést és figyelmet kaptam a korom miatt – én voltam a legfiatalabb. Bátorítottak, hogy vegyek részt a világbajnokságon is. Oda már a világ minden tájáról jöttek és versenyeztek ugyancsak a legjobb fitneszmodellek és sportemberek. A világbajnokságon szintén második lettem, nyitott kategóriában, itt szintén én voltam a legfiatalabb versenyző.

– Megtaláltad a helyed Londonban, tervezed, hogy hazajössz Gyergyóba?

– Jelenleg jól érzem magam itt, és még nem tudom, hogy hazamegyek-e véglegesen.

– Milyen visszajelzéseket kapsz a környezetedtől, itthoniaktól?

– Rengetegen kérnek segítséget, nagyon sokan elismernek, és mind az itteni, mind az otthoni barátaim, ismerőseim büszkék rám!

Megjelent a Gyergyói Kisújság 2014. május 1 – 7-i számában

Kérem ossza meg ismerőseivel: