Nemzeti jelképeink védelme mindannyiunk feladata és kötelessége

Csoportos panasszal forduljunk a strasbourgi bírósághoz

Mint ismeretes a marosvásárhelyi bíróság jogerős ítélete szerint el kellett távolítani a gyergyószentmiklósi Polgármesteri Hivatal és a Művelődési Ház előtt felvont városi, illetve székely zászlót.

Ennek okán a Székely Figyelő Alapítvány azt javasolta, hogy a város lakói egy csoportos panasszal forduljanak a strasbourgi bírósághoz, melynek célja az, hogy a város és a Székelyföld zászlaja kerüljenek vissza méltó helyükre a város közterületein.

Az Erdélyi Magyar Szövetség gyergyószentmiklósi szervezete felvállalja a Székely Figyelő Alapítvány kezdeményezését és közreműködik az aláírások összegyűjtésében. Ezért mindenki, aki szeretne csatlakozni az indítványhoz, az EMSZ gyergyószentmiklósi irodájában (Gyergyószentmiklós, Szárhegyi/ N. Bălcescu u. 15-17. sz.) október 16-ig minden munkanapon, reggel kilenc és délután hat óra között aláírhatja az ahhoz szükséges típus kérést. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a panaszhoz való csatlakozásnak a későbbiekben nem lesz sem anyagi, sem pedig jogi következménye az aláírók számára, ezeket a Székely Figyelő Alapítvány magára vállalja.

Sajnálattal látjuk, hogy az RMDSZ-es városvezetés, sok más után ezt az ügyet is elengedte és nem tartotta fontosnak, hogy megtegye a megfelelő lépéseket, annak ellenére sem, hogy nem egy precedens van arra, hogy megálljt lehet szabni a Tănase féle magyarellenes ténykedésének. Véleményünk szerint viszont nemzeti szimbólumaink és anyanyelvünk használata nemzeti önazonosságunk megőrzésének  legfontosabb alappillérei. Nem hiába épp ezek ellen indították el hadjáratukat a román szélsőségesek.

Arra bátorítunk minden gyergyószentmiklósi polgárt, hogy csatlakozzon az indítványhoz, e mellett pedig bátran tűzze ki saját épületére a székely zászlót, mert így tudunk közösségként leginkább ellenállni az elmúlt évek magyarellenes törekvéseinek.


Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ), gyergyószentmiklósi szervezetének közleménye

Kérem ossza meg ismerőseivel: