Nemzeti ünnep lett március 27-e

Besszarábia és Románia egyesülésének napja

Nemzeti ünnep lett március 27-e, Besszarábia és Románia egyesülésének napja – erről kedden döntött a képviselőház, amely döntő ház volt.

260 képviselő támogatta, egy ellene szavazott, hatan pedig tartózkodtak az Eugen Tomac Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselője által kezdeményezett törvénytervezet szavazásán.

A tervezet szerint Románia kormánya, a helyi és központi hatóságok március 27-én kötelesek kitűzni Románia lobogóját, bejátszani Románia himnuszát és az ország címerét ábrázoló pecsétet használni. Az egyesülés ünnepét a helyi és központi hatóságok, civil szervezetek, múzeumok, az ország külképviseletei is megünnepelhetik különböző kulturális és tudományos rendezvények által. Az önkormányzatok anyagilag és logisztikailag is támogathatják ezeket a rendezvényeket.

“1918. március 27-e a román nép történelmének egyik legfontosabb mozzanata. Akkor, 106 évnyi cári megszállás után, Besszarábia visszatért természetes határaihoz, első tartományként, amely Romániához csatlakozott. (…) Kötelességünk megmutatni, hogy megbecsüljük a több százados román értékeket és azokat, akik ránk hagyták ezeket az örökségeket. A román nép hőseinek feledése, a történelem feledése egyenlő az árulással” – mutatott rá a törvény kezdeményezője.

Az ügyben a képviselőház volt a döntő fórum.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: