Nemzetiségük miatt nem érheti megkülönböztetés az érettségin a diákokat

Az érettségit a román vizsga miatt elbukottak március hatodikáig tehetnek panaszt

A Magyar Polgári Párt (MPP) kiáll a Székely Figyelő Alapítvány és az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) kezdeményezése mellett, amely a román érettségi rendszerben tapasztalható diszkrimináció ellen emel szót. Az indítványozókkal együtt a Magyar Polgári Párt is szükségesnek és hasznosnak tartja, hogy azok a kisebbségi oktatásban részesülő diákok, akiknek anyanyelvük mellett román nyelv és irodalomból is bizonyítaniuk kell az érettségin, és így a vizsgaidőszak számukra hosszabb és megterhelőbb, mint a román oktatásban részesülők számára, diszkrimináció vádjával tegyenek panaszt az Emberi Jogok Európai Bíróságán. Az MPP közvetítői szerepet vállal a panasztevők és az ügyet felvállaló szervezetek között. A panaszok megfogalmazásában, célbajuttatásában is segítséget nyújt, több erdélyi városban hozzáférhetővé téve a szükséges nyomtatványt, illetve a témában információkkal segítve a fiatalokat.

Az érintettek az alább felsorolt helyszíneken és a jelzett időpontokban kérhetnek útbaigazítást:

Gyergyószentmiklós, Szabadság tér 22. szám – munkanapokon 9-16 óra között;
Csíkszered
a, Márton Áron utca 21. szám – hétfő, szerda, péntek 9-12 óra között;
Székelyudvarhely, Kossuth Lajos utca 20. szám 
– kedd, csütörtök 10-12 óra között;
Sepsiszentgyörgy, Martinovics Ignác utca 2. szám 
– munkanapokon 9-13 óra között;
Marosvásárhely, Liviu Rebreanu út 1. szám 
– munkanapokon 9-15 óra között;
Kolozsvár, Egyesülés tér 23. szám (
Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának udvarán) – munkanapokon 11-15 óra között.

Tekintettel arra, hogy a panasztevés határideje hat hónap, és figyelembe véve, hogy a pótérettségi eredményeit szeptember hatodikán tették közzé, idén március hatodikáig lehet még panaszt tenni.

Mint ismeretes, a Székely Figyelő Alapítvány és az EMI tavaly nyáron hívta fel a figyelmet arra, hogy a magyar érettségizők hátrányban vannak a románokkal szemben, hiszen több vizsgát kell tegyenek a diploma megszerzéséért, és sokaknak éppen azért nem sikerül a vizsgájuk, mert az anyanyelven kívül román nyelvből is érettségizni kell. A diszkrimináció tényének megállapítása végett egy kezdeményezést indítottak, arra biztatva a jelzett megkülönböztetés elszenvedőit, hogy tegyenek panaszt az Emberi Jogok Európai Bíróságán. A felhívás nyomán több fiatal megtette ezt a lépést. Az első hat panaszos december végén kapott értesítést arról, hogy a kérésüket megkapták, előzetes vizsgálatnak vetették alá, ami nyomán befogadhatónak tartották, így iktatták.

A panasztevés várt eredménye az lehet, hogy a bíróság kötelezi Romániát, hogy tegye igazságossá a rendszert, vagyis legyen minden érettségiző diáknak ugyanannyi és ugyanolyan jellegű vizsgája.

Kérem ossza meg ismerőseivel: