„Nemzetünk élni akarásának ékes bizonyítéka a Kolozsvári Magyar Napok”

    Hétfőn este a Kolozsvári Magyar Operában hivatalosan is megnyitották a 6. Kolozsvári Magyar Napokat. Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, európai parlamenti képviselő méltatta a szervezők eredményes munkáját, és kijelentette: a Kolozsváron immár fél évtizede megszervezésre kerülő nagyszabású esemény meggyőzően és hitelesen tanúskodik egész Erdély nemzeti- és kulturális örökségének kincsestáráról.

    „A trianoni béke 95. évfordulóját gyászolva, és emlékezve a 25 évvel ezelőtti rendszerváltásra, szomorúan kell tapasztalnunk, hogy a román nacionalista beszédmód még mindig él, és a Funar-korszak megaláztatásának érzése még mindig eleven élmény a kolozsvári és erdélyi magyarság körében” – mondta Tőkés László, utalva ezzel a romániai kisebbségi- és nyelvi jogok folyamatos csorbulására. Az EMNT elnöke magyarellenes bukaresti agitációról beszélt, amikor kitért a Bukarest és Budapest között jelenleg is tartó nyilatkozatháborúra. „Itt, Mátyás király városában, Európa ifjúsági fővárosában nem feledhetjük el, hogy még mindig nem biztosított magyar közösségünk számára a szabad nyelvhasználat, s ezen viszonyok között csodaszámba megy a Kolozsvári Magyar Napok tüneményes felfutása, mely nemzetünk élni akarásának ékes bizonyítéka” – jelentette ki Tőkés. Az EMNT elnöke a Kárpát-medence egyik legjelentősebb kulturális seregszemléjének nevezte az egy héten át tartó fesztivált, s megköszönte a szervezőknek, hogy hat évvel ezelőtt – a megfelelő pillanatban – mertek nagyot álmodni, s elképzelésükből minden kolozsvárit és a városba látogatót megörvendeztető minőségi rendezvény született. 

magyar_napok_tokes2

    „Idegen impérium alatt sínylődő kisebbségünk előtt erős várként emelkedik a Farkas utcai református templom, melynek felújított külalakjában gyönyörködhettünk, s amely átadásával méltó módon kezdődhettek a Kolozsvári Magyar Napok. A megújult templom is azt üzeni: bátor eleink emlékéhez méltóan kell megvívnunk végvári küzdelmeinket” – fogalmazott Tőkés László, aki a fesztivál „MindenTrendben” mottójára utalva kijelentette: reméli, hogy az esemény pozitív üzenete elhallatszik a Kárpátalján élő magyarokhoz is, akik a háború sújtotta mindennapokban megmaradásukért küzdenek.

    A 6. Kolozsvári Magyar Napok teljes időtartama alatt várják a kárpátaljai magyarok megsegítésére szánt adományokat a fesztivál több pontján felállított urnáknál, sms-ben vagy az esemény internetes felületein és kiadványaiban közzétett bankszámlaszámon.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája

Kérem ossza meg ismerőseivel: