Néptánc-színház Gyergyószentmiklóson

Átöltözés
Január 13-án 19 órai kezdettel Gyergyószentmiklóson lép fel a Háromszék Táncegyüttes az ÁTÖLTÖZÉS c. néptánc-színházi előadásával.

Helyszín: Figura Stúdió Színház nagyterme


„Senki sem varr új posztóból foltot az ócska ruhára, mert ami azt kitoldaná, még elszakít a ruhából, és nagyobb szakadás lesz. Új bort sem töltenek régi tömlőkbe, mert máskülönben a tömlők szétszakadoznak, és a bor is kiömlik, a tömlők is elvesznek. Hanem az új bort új tömlőkbe töltik, és mindkettő megmarad.” (Mt. 9, 16-17)

A szőlő képes a feltámadásra. A fürtöket leszedik, összetapossák, megdarálják, kipréselik, hordóba teszik, majd egy sötét pince mélyére helyezik. A vég órájában azonban megpezsdül az új kezdet. A szőlő új életre kel, és ha jól bánnak vele, csodálatos bor formájában éled újjá.

A bor Krisztus vére, a keresztény világ legfontosabb szimbóluma, hiszen a megváltás üzenetét közvetíti. A keresztény ember Krisztus vérében a megváltás reményét látja.

Ezen gondolatok mentén látogatunk el a híres erdélyi bortermő vidékekre: a Küküllők mentére, valamint Nagyenyed környékére. Az itt élő nemzetiségek (magyar, román, cigány) népi kultúráján keresztül mutatjuk be a „szőlő életét”, a borkészítés különböző fázisait és ezen alkalmakhoz kötődő népszokásokat, mulatságokat. Mindeközben híres adatközlő személyiségek táncait, énekeit, muzsikáit elevenítjük fel: Szabó Ferenc (Szásznagyvesszős), Vincze Árpád (Magyarszentbenedek), Karsai Zsiga (Lőrincréve), Jakab József (Magyarózd).

A keresztény kultúrkör mellett más kultúrák borhoz fűződő szertartásaiban is a bor a megújulás és a megtisztulás itala volt, továbbá az erő, a hatalom megújítója, valamint az istenek hatalmának megerősítője.

„Vessétek le a régi élet szerint való óembert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett.” (Ef. 4, 22-24)


ÁTÖLTÖZÉS
Néptánc-színház

Koreográfiák

1. Farkas Tamás – Farkas Ágnes: „A te bőkezűségedből kaptukabort…”

2. Ivácson László – Fazakas Levente: „Minden nap, minden nap…”

3. Tőkés Zsolt – Tőkés Edit: „Mértékletességgel ékesítsétek magatokat”

4. Tekeres Gizella – Melles Endre: „Én vagyok az igazi szőlőtő…”

5. Kis István – Kis Demeter Erika: „Emelem poharam…”

Koreográfusok: Kis István m.v., Kis Demeter Erika m.v., Farkas Tamás m.v., Farkas Ágnes m.v., Tőkés Zsolt m.v., Tőkés Edit m.v., Melles Endre, Tekeres Gizella

Zenei szerkesztés: Fazakas Levente

Jelmez: Furik Rita m.v.

Kellék: Zayzon Ádám

Rendező-koreográfus: Ivácson László

 

Tánckar: Ádám Júlia, Bakos Ernő, Both Eszter, Gere Csaba, Gere Keresztes Gabriella, Fazakas Mónika, Fülöp Zoltán-József, Kiss Adorján, Kocsis Lilla-Tünde, Koncz Attila, Lukács Réka, Márton Csaba, Márton Edina Emőke, Melles Endre, Oláh Ágota, Pável Hunor-Mihály, Podholiczky Rebeka-Ráhel, Portik-Cseres Norbert, Szvinyuk Sándor, Virág Imola

Énekes: Erőss Judit

Zenekar: Bajna György, Fazakas Albert, Fazakas Levente, Szilágyi László

 

Az előadásban elhangzott szövegek narrátora: Laczkó Vass Róbert

A zenei felvételen közreműködik szaxofonon: Dresch Mihály

 

Plakát design: Kusztos Attila

 

Hang: Kelemen István, Vajda Attila
Fény: Bedőházi Alpár
Színpadi és műszaki munkatársak: Fegyver Botond, Maksai Gábor
Öltöztetők: Kis Gabriella, Para Kinga
Ügyelő: Karácsony Endre

Tánckarvezetők: Tekeres Gizella, Melles Endre

Zenekarvezető: Fazakas Levente

Művészeti vezető: Ivácson László

Irodalmi titkár: Szőcs Ildikó

Szervező: Szilágyi László

Adminisztrációs vezető: Kátai Jocó

Aligazgató: Sipos Noémi

Igazgató: Deák Gyula Levente

Fotók: Kátai Jocó


Az előadás létrejöttét támogatták: a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Csoóri Sándor Alapon keresztül, a Magyar Kormány és a Nemzetpolitikai Államtitkárság a Bethlen Gábor Alapon keresztül.

A Háromszék Táncegyüttes hivatalos fenntartója Kovászna Megye Tanácsa.


A Háromszék Táncegyüttes közleménye


● Az eseményre kizárólag QR-kóddal ellátott oltásigazolással, a fertőzésen való átesést igazoló dokumentummal, 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszteredménnyel vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigén gyorsteszt eredménnyel rendelkező személyeket áll módunkban beengedni. ●
Jegyek ára egységesen 20 lej.
Jegyek válthatók előadás előtt egy órával a Figura Stúdió Színház előterében található jegypénztárban.
Helyfoglalás és információk a 0752-227-011-es telefonszámon, vagy az org@figura.ro e-mail címen.

● Az eseményen érvényesek az előírt egészségügyi szabályok, kötelező a távolságok betartása, maszk viselése, illetve a kézfertőtlenítés; belépéskor testhőmérséklet mérést végzünk. ●


Kérem ossza meg ismerőseivel: