Népviseletet vásárolt az Orotva Egyesület

Orotva a hegyek között elnyúló kis, pár száz lelket számláló település, egy zárt közösség, melyben élénken élnek még a hagyományok. Az Orotva Egyesület kiemelten fontosnak tartja, hogy tovább éltesse, életben tartsa ezeket a hagyományokat ebben a kis közösségben, ahol folyamatos a néptánc oktatás már a legkisebb korosztálytól. Még élnek a farsangolás, az éneklés, az aprószentekezés hagyományai is, ezért tiszteletre méltó, hogy az ünnepeken, ballagásokon, búcsúkon népviseletbe öltöznek az emberek.

Az egyesület egyik kiemelkedő célja volt, hogy segíthessen azon személyeknek, kiknek nincs saját székely ruhájuk, vagy nincs kitől kölcsön kérjenek, de szeretnének népviseletet felvenni az ünnepi napokon. Ezért az Orotva Egyesület 10 rend székelyruhát készíttetett Hargita Megye Tanácsa és Ditró Község Önkormányzata támogatásával, amelyből 5 rend női viselet és 5 rend férfi viselet. A férfi viselet posztó nadrágból, buggyos ingből és zsinórozott mellényből áll, míg a női viselet szoknyát, alsó szoknyát, hímzett inget és mellényt tartalmaz.

A ruhák megvásárlását, elkészíttetését Hargita Megye Tanácsa és Ditró Község Önkormányzata tette lehetővé. Előbbi 8.300 lejjel, míg utóbbi 950 lejjel járult hozzá a ruhák megvásárlásához. Ezúton is szeretnénk megköszönni a támogatást, nagy örömünkre szolgál, hogy Hargita Megye Tanácsa és Ditró Község Önkormányzatának segítségével az egyesületünk népszerűsíteni tudja a székely ruha viseletét.


Az Orotva Egyesület közleménye

Kérem ossza meg ismerőseivel: