Nincs érdemi válasz

A prefektus sumákol

Ugyan már rég eltelt a petíciók megoldására, a jogszabály által megszabott 30 nap, de a jogerős bírói ítélettel megtámogatott petícióm megoldása igen döcögősen halad. Jól mutatja ezt az a levél, amit (elektronikus formában) ma (február 9-én, hétfőn – a szerk. megj.) kaptam kézhez:

Adresa-Arus-Zsolt-1285

Ebből ugyanis az derül ki, hogy a prefektus teszi magát, hogy nem érti a petícióban foglaltakat, illetve nem ismeri a vonatkozó jogszabály előírásait. Másképp nem tudom értelmezni azt, hogy arról tájékoztat, hogy felszólította a megye összes települését, hogy tartsák be a 215-ös törvénynek a magyar nyelv használatára vonatkozó előírásait, miközben én azt kértem, hogy a megyében található összes közintézmény vezetőit szólítsa fel, hisz a megyében településből 67 van, közintézményből ezzel szemben több száz. Hasonlóképpen én a petíciómban a magyar nyelv használatára vonatkozó törvények betartásának számonkérését kértem, márpedig ilyen téren nem csak a 215-ös törvény jön számításba, hanem a 282/2007-es törvény is, amivel Románia a Kisebbségi vagy Regionális Nyelvek Európai Chartáját ratifikálta, s ami lényegesen több előírást tartalmaz, mint a 215-ös törvény.

Nem utolsó sorban pedig a petíciók megoldását szabályozó kormányrendelet azt is előírja, hogy az intézményvezető felel azért is, hogy a törvényes határidőn belül választ is kapjak a petíciómra. Érdemi választ. Olyat, amiben az van részletesen és pontosan leírva, hogy mit vizsgáltak meg, mit tapasztaltak és annak nyomán mit tettek. Jelen konkrét esetben egy érdemi válasz úgy néz ki, hogy a prefektus megírja nekem azon intézmények pontos és teljes listáját, amelyeknek felszólítást küldött, s melyeket utána ellenőrzött is, majd azt, hogy melyek voltak azok az intézmények, amelyeknél az ellenőrzés során törvénytelenséget tapasztalt és hogy mit tett azokban az esetekben.

Nem szeretek jóslásokban bocsátkozni, de beigazolódni látszik Murphy azon törvénye, hogy ami rosszul kezdődik, az még rosszabbul végződik. Félő ugyanis, hogy ez az ügy nem fog békésen megoldódni.

Árus Zsolt
Címfotó: punctul.ro – Adrian-Jean Andrei

Kérem ossza meg ismerőseivel: