Nőnapra romantikus film

Vicky Cristina Barcelona

amerikai–spanyol romantikus film (2008), 96 perc

Woody Allen a tőle megszokott módon emberi kapcsolatokat boncolgat. Legalább egyszer elhangzik, hogy neurotikus, a problémákat az ágyban kell kibeszélni, és naná hogy a férfi-női kapcsolatok nehézségeibe nyerhetünk bepillantást. Szerelmi háromszögről, megcsalásról, házasságról, ex-partnerről, szinte kivétel nélkül minden kérdéskört érint a film és kitárgyal.

Vicky (Rebecca Hall) és Cristina (Scarlett Johansson) Barcelonába indul vakációzni. Eltérő vágyakkal és tervekkel érkeznek a lenyűgöző városba, az utazás úgy tűnik, végleg felforgatja életüket. Persze nem az építészeti remekek miatt. Szerelmi és bizalmi kapcsolatok alakulnak és változnak, mindez egy sármos festő, a Javier Bardem megformálta Juan Antonio miatt. A férfi kisugárzása mindkettőjüket megszédíti, az események kontrollálhatatlanná válnak, ám ennek nem a férfi az oka, aki halálosan szerelmes egy nőbe (Penélope Cruz), akivel képtelen hosszú távon egy helységben maradni.

Mindenkit érintő témát jár körül a film, s a kiindulópont minden elcsépeltsége ellenére is érdekes és izgalmas. Vajon hány szerelmi háromszög alakult már ki vásznon? Megszámolhatatlan. Hány film tette már fel azt a kérdést, hogy vajon miért nem tud tartósan és hosszan működni egy kapcsolat két ember között. Számtalan. Mint ahogy az sem új keletű téma a filmvásznon, hogy a szerelmi háromszög (vagy épp sokszög) miért nem tartható fenn hosszú távon.

BAFTA-díj (2009) – Legjobb női mellékszereplő: Penélope Cruz;
Golden Globe-díj (2009) – Legjobb film – zenés film és vígjáték kategória;

Oscar-díj (2009) – Legjobb női mellékszereplő: Penélope Cruz;

Március 8., kedd, 20:10 óra – tvr-2 – RTV 2

port.hu

Kérem ossza meg ismerőseivel: