Nőtt az egyházaknak szóló támogatás

Az elmúlt időszakhoz képest idén a legnagyobb Hargita Megye Tanácsa egyház-támogatási programjának összege.

203 benyújtott pályázatból 148-at bíráltak el pozitívan, összesen 3 437 000 lej értékben – mondta el Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke a május 12-én, kedden tartott sajtótájékoztatóján. A felekezeteknek a hívek számával arányosan osztották el a rendelkezésre álló pénzkeretet: 65 százalékban a római katolikus (2 247 000 lej), 14 százalékban a református (477 000 lej), 10 százalékban az unitárius (336 000 lej), 11 százalékban pedig az ortodox (370 000 lej) egyház részesült a támogatásban. Ez évben is két típusú támogatás volt: az egyházi együttműködési programban és az egyházi tulajdonú ingatlanok felújítására-építésére.

– Hargita megyében a közösség alapja az egyház, és óriási szerepet töltenek be a közösségépítésben, főleg a kisfalvakban, amelyekből több mint száz van – hangsúlyozta a megyeelnök. – Nagyon sok kistelepülésen az egyedüli kiút az egyház, amely pont olyan programokat szervez, amelyek a megmaradásunkat és az egységet szolgálják. Szinte nincs olyan tevékenység, amely ne lenne az egyházhoz köthető ezeken a településeken. Bukarest központosítást szeretne, mi azonban a kisfalvainkra koncentrálnunk, ahol elérhető áron vásárolható ingatlan. Aki ezt választja, annak nem kell évtizedekig a bankhitelt nyögnie, ráadásul egészségesebb életet élhet. Persze ehhez kulturális, lelki élet szükséges az adott településen, illetve valamilyen szinten gazdasági tevékenység, ezért programunk az életminőség javítását célozza. Ezer éve a leghitelesebb intézményünk az egyház, és egy lejből tíz lej értéket lehet teremteni általuk, ami a közösségek fennmaradását szolgálja.

Borboly Csaba kiemelte, hogy Hargita Megye Tanácsa évről évre emeli az egyházaknak szóló támogatást, mert annak továbbgyűrűző hatása van. A felekezetek számos helységben délutáni foglalkozásokat szerveznek, ezért hittantermek felújítását, ifjúsági táborozóhelyek felújítását is segíti a megyei tanács. Falukép szempontjából fontos, hogy a település központjában helyet kapó templom milyen benyomást tesz a településen áthaladó turistákra, mondta a megyeelnök. Emellett óriási kulturális értéknek nevezte az egyházi levéltárakat, amelyek „a valóság megörökítői”, hiszen számos adat az adott közösség tagjairól csak ott található meg.

– Számos területen nincs hatásköre a megyei tanácsnak, ezért a meglévő jogi kereteink között olyan támogatást nyújtunk, amelyen keresztül egyébben is segíteni tudunk – jelentette ki az elöljáró, konkrét példákkal illusztrálva, hogy egy-egy településen miként oldottak meg kalákában, olcsón felújítási munkálatot.

Az egyházi együttműködési program idei keretösszege 120 000 lej, az 50 benyújtott pályázatból 28-at bíráltak el kedvezően. Az említett összegből találkozót, évfordulós rendezvényt, zarándoklatot, gyerek- és ifjúsági, valamint családoknak szóló táborokat támogattak, de Borboly Csaba kitért arra is, hogy a felekezetek a megyei tanács egyéb programjaiból, településeknek való leosztásaiból is részesülnek, valamint a nem papi személyzet bérezéséhez is hozzájárul az intézmény.

Szó esett arról is, hogy az ortodox egyház arányos támogatása jó példa más erdélyi megyék számára, ahol a magyarok kisebbségben élnek, mert a Hargita megyei gyakorlat hatása máris kimutatható ott, ugyanis a magyar egyházak is számarányosan részesültek a forrásokból.

A megyei tanács 2001-től évente támogatja a megyében működő egyházakat, de 2009-től kiemelt figyelmet szentel ennek. Idén támogatta többek között Csíkszeredában a Millenniumi templom javítását (70 000 lej), a taplocai ravatalozó építését (30 000 lej), a hargitafürdői plébánia külső rendezését, kémény építését (7000 lej). Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós-templom építését (90 000 lej), a Szent István-templom külső rendezését (50 000 lej), az örmény katolikus közösségi ház renoválását (20 000 lej), az unitárius parókia tetőzetének javítását (5000 lej) segítette a megyei tanács. Székelyszentléleken a templom tetőjavítására (50 000 lej), Nyikómalomfalván a papilak renoválására, illetve a felekezeti iskola javítására (30–30 000 lej), Parajdon a református templom fűtés- és villanyszerelésére (15 000 lej), illetve külső renoválására (35 000 lej), Oroszhegyen és Székelyszenttamáson a római katolikus templom renoválására (40–40 000 lej), Székelyszentkirályon pedig melléképület (20 000 lej) és orgona (40 000 lej) javítására utal ki pénzt Hargita Megye Tanácsa.

Kérem ossza meg ismerőseivel: