Növekedett a románok bizalma a NATO-ban

    A nemzetközi intézmények közül a románok leginkább a NATO-ban bíznak. Az ukrajnai válság okozta aggodalmak közepette tovább emelkedett Romániában az Észak-atlanti Szövetség bizalmi indexe, amely meghaladta a 62 százalékot – közölte hétfőn az Adevarul című lap egy általa rendelt közvélemény-kutatás eredményeit ismertetve.
    Az INSCOP közvélemény-kutató intézet legutóbbi, idén áprilisban végzett felmérésének eredményeihez képest valamennyi nemzetközi intézmény támogatottsága – még a sereghajtó (37 százalék alatti) Nemzetközi Valutaalapé is – átlagosan három százalékkal javult. A jelenséget kommentáló szociológusok ezt is annak tulajdonítják, hogy a románok nemzetközi szövetségeseiktől remélnek támaszt a térségben megnövekedett feszültség közepette. Az ENSZ-re, EU-ra, Európai Parlamentre és Világbankra is érvényes általános tendenciát csak az Európai Bizottságba vetett bizalom nem követte, amely 50 százalékon stagnál.
    Az állami végrehajtó intézmények sorában továbbra is a hadseregnek van a legmagasabb bizalmi indexe Romániában, amely a tavalyi 67 százalékos szintről 75 százalékra emelkedett. A katonaságot a bizalmi rangsorban a csendőrség követi 65 százalékkal, harmadik a korrupcióellenes ügyészség (DNA) 61 százalékkal, a sereghajtó pedig az adóhatóság 39 százalék alatti eredménnyel.

iohannis_felmeresFotó: adevarul.ro

     A politikai intézmények közül a legtöbben az elnöki hivatalban bíznak, de a februári csúcshoz képest bizalmi indexe csaknem 3 százalékkal romlott, és 49 százalék alá esett vissza. Az Adevarul szerint egyértelmű, hogy ez az államfő megítélésének romlását jelzi, hiszen Traian Basescu elnöksége utolsó napjaiban a hivatalába vetett bizalom nem érte el a 18 százalékot, míg Klaus Iohannis államfővé választása után az elnöki hivatal bizalmi indexe 51 százalék fölé ugrott.
    A bukaresti kormányban a megkérdezettek 25 százaléka bízik, míg a román parlament bizalmi indexe 11, a politikai pártoké pedig alig 7 százalékos.

felmeresForrás: adevarul.ro

 

Kérem ossza meg ismerőseivel: