November 8-án kezdődik a tanítás

Pénteken dől el, hogy milyen formában nyitnak majd az iskolák

Elkezdődik a tanítás november 8-án a romániai iskolákban, de csak pénteken születik döntés arról, hogy milyen formában – jelentette be hétfőn az ügyvivő oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu rámutatott, az általa vezetett tárca következetesen kitart amellett, hogy az oktatásnak fizikai jelenléttel kell zajlania, amennyiben garantálni tudják a tanulók és pedagógusok biztonságát. “Egyeztetni fogunk az egészségügyi hatóságokkal, és pénteken kiderül, milyen formában nyitnak majd az iskolák november 8-án” – fogalmazott.

Az ügyvivő miniszter hozzátette, figyelembe veszik a Tanulók Országos Tanácsának javaslatát, és “a valós helyzethez igazítják” az iskolák működési módját. Ha például a fél országban alacsony lesz a fertőzöttségi ráta, és nincsenek koronavírusos megbetegedések az iskolában, ezekben a tanintézetekben jelenléti oktatás lesz – magyarázta.

Cîmpeanu ismét hangsúlyozta a minisztérium azon álláspontját, miszerint a két hét kényszervakáció a legtöbb, ami még behozható úgy, hogy ne legyen szükség az országos vizsgák menetrendjének módosítására.


A nyolcadikosok és a középiskolások is kevesebb dolgozatot írnak idén

December 6-ától kezdődik a dolgozatírások időszaka, és idén kevesebb félévi dolgozatot kell írniuk mind a nyolcadikosoknak, mind a középiskolásoknak – közölte hétfőn Sorin Cîmpeanu.

Az ügyvivő oktatási miniszter szerint a nyolcadikosok három helyett kettő, a középiskolások pedig négy helyett három dolgozatot írnak idén.

Azt is elmondta, a diákok jegyeinek lezárásához szükséges osztályzatok minimális számát kettőre csökkentik. “Így ha valakinek van két jegye, illetve egy harmadik a dolgozatra, mivel utóbbi 25 százalékos arányban számít bele a félévi jegybe, a két másik jegynek nagyobb súlya lesz, egyenként 37,5 százalékot tesznek majd ki” – magyarázta.

Sorin Cîmpeanu elmondta, a dolgozatírások időszaka december 6-án kezdődik. Mindegyik tanár maga döntheti el, mikorra időzíti a félévi dolgozatot úgy, hogy a tanulóknak szükség esetén legyen idejük javítani a jegyen.

“Azok a diákok, akik tőlük független okok miatt – azaz megfertőződés vagy karantén – nem tudnak részt venni a dolgozatíráson, az iskolába való visszatérésük után bepótolhatják ezt, akkor is, ha csak a második félévben térnek vissza” – fogalmazott.


Sorin Cîmpeanu: jövő héttől valamennyi iskolában elérhetők lesznek a nyáltesztek

Jövő héttől elérhetők lesznek az iskolákban a nyáltesztek a koronavírus-fertőzés kimutatására – jelentette be Sorin Cîmpeanu ügyvivő oktatási miniszter.

Hétfői sajtónyilatkozatában a tárcavezető rámutatott, hogy a beszerzési eljárás folyamata a vége felé közeledik, és a jövő hét folyamán a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) közvetítésével kiosztják a teszteket az oktatási intézményeknek.

Az ügyvivő miniszter szerint a DSU annyi tesztet rendelt, hogy a mennyiség az összes iskolás és óvodás, illetve tanügyi alkalmazott heti kétszeri tesztelésére elég legyen.

Cîmpeanu megemlítette ugyanakkor, hogy a tanfelügyelőségek által hétfőn közzétett adatok értelmében a tanügyi személyzet átoltottsága sok helyen meghaladja a 90 százalékot. Beismerte azonban, hogy a minisztériumi alkalmazottak körében nem ennyire örvendetes a helyzet, csupán 66%-os az átoltottság.

A legutóbbi adatok szerint 303.000 tanulót oltottak be ez idáig koronavírus ellen: 80 ezren a 12 és 15 év közötti korosztályhoz, 223 ezren a 16 év fölötti korosztályhoz tartoznak. Ez valamivel több mint 25%-os átoltottságot jelent a tanulók körében – szögezte le a miniszter.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: