Nyárvégi melegre számíthatunk a következő tíz napban

Csapadék a sokéves átlagnak megfelelő mennyiség hull

Nyárvégi melegre számíthatunk a következő tíz napban az ország egész területén, csapadék a sokéves átlagnak megfelelő mennyiség hull – tájékoztat az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM).

A szeptember 10-e és 17-e közötti időszakra kiadott prognózis szerint az ország legnagyobb részén, de különösen a nyugati felében a sokévi átlagnál melegebbre számíthatunk. Csapadék átlagos mennyiségben hull majd.

Szeptember 17-e és 24-e között a sokéves átlagnak megfelelő hőmérsékleti értékek lesznek, valamivel melegebb lesz nyugaton, északnyugaton és az ország közepén, csapadék alig várható.

Szeptember utolsó hetében a sokéves átlagnak megfelelő hőmérsékleti értékek lesznek, valamivel melegebb lesz északnyugaton és az ország közepén. A csapadék mennyisége megfelel a sokéves átlagnak, hegyvidéken kissé alatta marad.

Október első hetében a sokéves átlagnál melegebb időre számíthatunk, különösen északnyugaton és az ország közepén. A csapadék mennyisége megfelel a sokéves átlagnak.

Erdélyben az 1961 és 2017 között regisztrált értékekből számított szeptemberi átlaghőmérséklet 12-16 Celsius-fok.

Az ország területén 26 alkalommal mértek szeptemberben 39 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletet, ez 1946. szeptember 7-e és 9-e között 19-szer fordult elő. Legutóbb 1962-ben és 1968-ban volt 39 foknál melegebb.

A szeptemberi rekordhőmérsékletet, 42,2 Celsius-fokot 1946. szeptember 9-én mérték, Giurgiuban, a legalacsonyabbat, mínusz 15 Celsius-fokot, 1935. szeptember 28-án regisztrálták az Omu-csúcson.

Erdélyben az átlagos szeptemberi csapadékmennyiség négyzetméterenként 50-70 liter.

A szeptember 10-e és október 8-a közötti periódusra vonatkozó prognózist az angliai Reading-ben működő Középtávú Időjárás-előrejelezések Európai Központja (ECMWF) állította össze. A rövidtávú, extrém jelenségek ezzel a módszerrel nem láthatók előre.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: