Nyílt levélben kérik, hogy ne hagyják jóvá az RMDSZ-nek a közigazgatási törvényt módosító javaslatát

„Példa nélküli merénylet az egységes és szuverén román nemzetállam ellen”

Nyílt levélben fordult a parlamenthez a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma, illetve több más hazai civil szervezet, hogy ne hagyja jóvá az RMDSZ-nek a közigazgatási törvényt módosító javaslatát, amelynek értelmében 20%-ról 10%-ra csökkenne az anyanyelv-használati küszöb. 

A parlament mellett az Államelnöki Hivatalhoz, a kormányhoz és az alkotmánybírósághoz is eljuttatott levél szerint az RMDSZ módosító indítványa “példa nélküli merénylet az egységes és szuverén román nemzetállam ellen”. 

A nyílt levél aláírói úgy vélik, a törvénytervezet “gyakorlatilag megszünteti a román nyelv hivatalos államnyelv jellegét”, és “a román adminisztrációt (…) magyar államadminisztrációra cseréli”. 

“Kovászna, Hargita és Maros megyében jelenleg is vannak olyan önkormányzatok, amelyekben felfüggesztették a román nyelv hivatalos jellegét, és a magyar nyelv vette át ezt a szerepet. A tervezet célja az erdélyi román közigazgatás leépítése, ahogyan az a bécsi döntés és a második világháborút követő szovjet adminisztráció idején történt, amikor 1944 novembere és 1945 márciusa között kiűzték a románokat a közigazgatásból, vagy a Magyar Autonóm Tartomány időszakában” – áll az idézett dokumentumban. 

A nyílt levél aláírói szerint az RMDSZ által benyújtott törvénytervezet “nemcsak az Alkotmány és a román nyelv, hanem az ország román és magyar állampolgárai közötti békés együttélés elleni merényletnek is tekinthető”, ezért arra kérik a parlamentet, utasítsa el e “nemzet- és Európa-ellenes törvénytervezetet”, a kormányt és az államfőt pedig felszólítják, hogy “őrködjenek Románia Alkotmányának és államiságának tiszteletben tartása fölött”.

Forrás: www.agerpres.ro
Fotó: a fórum Facebook-oldala

Kérem ossza meg ismerőseivel: