Nyílt napok az alkotóháznál

Csütörtökön és pénteken megtekinthető a Benedek-kúria

Végéhez közeledik az állagmegőrzési és restaurálási munka a gyergyószentmiklósi Benedek-kúriában. Az utcai homlokzaton, az épület talán legértékesebb elemén, mára elvégezték a szakemberek a tisztítási és kiegészítési részmunkákat, jelenleg a közel két évszázados díszítő festés rekonstrukciója és a színkiegészítések vannak folyamatban.

A keleti oromfallal egyidős, a 19. század közepén készült díszítő festés – amely váratlanul került elő a műemlék belterében – ugyancsak átesett egy tisztítási és kiegészítési folyamaton. Most ezeken a korabeli falfestés-részleteken folyik a munka.

Látványos a változás – ezt csütörtökön, május 5-én, 11-17 óra között nyílt nap keretében tekinthetik meg az érdeklődők. Kicsiknek-nagyoknak egyaránt izgalmas részletekbe lehet bepillantást nyerni ez alkalomból – a helyszínen, a Gábor Áron utcai alkotóháznál a munkálatok koordinátora vezeti majd végig a látogatókat és mutatja be az érdekes részleteket.

Pénteken, május 6-án, 9-14 óra között a diákok számára lesz nyílt nap. Ekkor szervezett csoportokban érkezhetnek a kúriához osztályok. Számukra is szakmai bemutatót tart a munkálatok vezetője, hogy minél több érdekességre fény derüljön. Időpont egyeztetésre a 0784 258 445-ös telefonszámon van lehetőség.

kuria.kulso.maj.eleje 002

A projekt izlandi, liechtensteini és norvég alapokból valósul meg. A kulturális és természeti örökség megőrzése és revitalizációja keretprogramban. A falfestmények restaurálásához szükséges pénzalapokat helyi költségvetésből a képviselő testület irányozta elő.

Kérem ossza meg ismerőseivel: