Nyilvános a 4. Székelyföldi Grafikai Biennále kiírása

Március 25-ig lehet beküldeni pályamunkákat

Sajtótájékoztatón mutatta be a Kárpát-medence rangos képzőművészeti eseményei közé sorolt, Székelyföldi Grafikai Biennále negyedik kiadásának pályázati kiírását február 1-jén Kovászna és Hargita Megye Tanácsa. A megmérettetésre egyaránt várják hazai, illetve nemzetközi művészek jelentkezését. Idéntől egyetlen kategóriában lehet beküldeni pályamunkákat, a digitális reprodukciók feltöltésének határideje március 25.

grafikai biennale 2015 sajtotajekoztato

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke  a Székelyföldi Grafikai Biennále negyedik kiadása kapcsán Részegh Botond csíkszeredai képzőművész gondolatait idézte, miszerint egy város értékét annak kulturális élete határozza meg.  A megyevezető elmondta: „Ez Székelyföld esetében is igaz, mely térség értékét elsősorban kulturális értéke határozza és adja meg. Éppen ezért van az, hogy nyolc évvel ezelőtt, amikor a jövőt terveztük, néhány székelyföldi politikussal fontos helyet szántunk a kultúrának. Meggyőződésem, hogy kulturális háttérrel rendelkező közösség az, amelyik tud fejlődni, az infrastruktúra, az oktatás mellett elsősorban a kultúrát kell kiemelten támogatni. Ez a rendezvény egyik alappillére a székelyföldi identitáserősítő rendezvényeinknek. A Kelemen Hunor volt kulturális miniszter fővédnöksége alatt zajló rendezvény összköltségvetése 92 ezer lej, mely 230 méter megyei út építési költéségének felel meg.”  

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint jó látni, hogy a Grafikai Biennále egyre jobban erősödik, az alkotók jelentkezése határon innen és túlról folyamatos dinamikát jelez. „A székelyföldi együttműködés jó példája, a közös erőfeszítések gyümölcse ez a rendezvény. A cirkuszok, konfliktusok sohasem hoztak sikert Székelyföldnek, csakis a pozitív történések. E rendezvény kapcsán is elmondhatom, hogy így érdemes dolgozni Székelyföldért, mert ezzel szebbé, vonzóbbá tesszük térségünket, és ennek hatása lehet a fiatalok itthon maradási vagy hazatérési szándékára. Ezért politikai töltete is van ennek a kulturális pályázatnak, és ezért is hiszek az ilyen rendezvényekben” – fogalmazott a Hargita megyei tanácselnök.

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa különdíjat ajánlott fel, amelyet a szakmai zsűri ajánlására ítélnek oda. Zsigmond Barna Pál főkonzul elmondta, fontosnak tartja, hogy modernitásra épülő, rangos rendezvényként a Biennále erősbíti Székelyföld nemzetközi hírnevét. A sepsiszentgyörgyi bemutató tárlat anyagát kiállítják Csíkszeredában is Hargita Megye Tanácsának és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának közös szervezésében.

grafikai biennale 2015 sajtotajekoztato2Zsigmond Barna Pál főkonzul

A Székelyföldi Grafikai Biennále a kezdetektől a grafika integráló szerepének megfogalmazását vállalta fel. „A zsűrivel hosszas egyeztetés után úgy döntöttünk, eljött az idő, hogy a 90-es években markánsan elkülönülő klasszikus és kísérleti technikák szerinti kategóriákat átértelmezzük, hiszen mára már folyamatos együtthatásban vannak ezek az eszközök” – hívta fel a figyelmet az idei kiadás újításaira Siklódi Zsolt, a Biennále kurátora. A kiírás nem tesz különbséget a hagyományos és a modern sokszorosító grafikai eljárással készült alkotások között, a benevezés egyedüli feltétele az, hogy a műveknek az elmúlt két évben kellett elkészülniük. Az előző kiadásokhoz képest újítást jelent az is, hogy a pályamunkákat a rendezvény honlapján – www.grafikaiszemle.ro – közvetlen módon lehet feltölteni.

grafikai biennale 2015 sajtotajekoztato3Siklódi Zsolt, a Biennále kurátora

A 4. Székelyföldi Grafikai Biennále vállalt kihívása a vizuális tartalommal túlzsúfolt hétköznapjait élő közönség számára érvényes, gondolatébresztő képi valóságot felmutatni. A Biennále egyben a műfaji útkeresés eszköze, hiszen lokálist és univerzálist egymás mellé helyezve keresi a különböző technikai eszközökkel készült grafikai alkotások helyét a világszintű irányzatokban.

„Az alkotók legtöbb három művet küldhetnek be elektronikus formában március 25-ig, a nevezési határidő lejártáig. A pályázatra kizárólag egyéni alkotók – hivatásos képzőművészek és képzőművészeti egyetemi hallgatók – jelentkezhetnek” – ismertette a pályázás menetét Imreh-Marton István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ vezetője. A munkák értékelését nemzetközi hírnévnek örvendő művészettörténészek, egyetemi tanárok és grafikusművészek végzik két szakaszban. Az előzsűrizést követően a zsűri által beválogatott alkotásokat eredeti példányban kell beküldeniük a grafikusoknak. Ebből az anyagból rendezik be a 4. Székelyföldi Grafikai Biennále kiállítását, a Székelyföld Napok nyitórendezvényét, amelynek az Erdélyi Művészeti Központ ad otthont 2016 októberében. A második szakaszba beválogatott pályamunkák közül választják ki a díjazott alkotásokat. A Biennále 2000 eurós fődíja mellett három, egyenként 1000 eurós díjat ítél oda a nemzetközi zsűri. A részletes pályázati kiírás elérhető a rendezvény hivatalos honlapján.

Az eredményhirdetést megelőző hónapban több képzőművészeti eseményt is terveznek a Biennále szervezői. Hagyományos módon egyéni tárlata nyílik Szőke Erika grafikusművésznek, aki a 3. Székelyföldi Grafikai Biennále fődíját nyerte el, és idén a kortárs lengyel plakátok világával is megismerkedhet a közönség. A rendezvény a Biennále szellemében lehetőséget nyújt majd a klasszikusnak számító lengyel plakátművészet újraértelmezésére.

Szoke _Erika_01 Korona_biennial3_grand_prizeSzőke Erika grafikusművész alkotása

A Székelyföldi Grafikai Biennále 2010-ben jött létre a Gyergyószárhegyi Alkotóközpont és a Kovászna Megyei Művelődési Központ kezdeményezésére. Az előző három kiadás számottevő eredményt ért el, hiszen összesen 41 országból több mint 900 pályamunka érkezett. A rendezvény nemzetközi ismertsége pedig évről évre növekedik, ami megmutatkozik a résztvevők számában és származásában is.

A 4. Székelyföldi Grafikai Biennále szervezői: Kovászna Megye Tanácsa, Hargita Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ.

Kérem ossza meg ismerőseivel: