Nyolc kérdés és válasz a COVID-19 elleni vakcináról

Mit tegyünk?

Megérkezett az első 10 ezer COVID-19 elleni oltóanyag Romániába, december 27-én pedig megkezdődik az oltási kampány az országban. A hatóságok ugyanakkor közzétettek több közérdekű kérdést és választ az oltással kapcsolatban.

1. Miért kérjem a COVID-19 elleni oltást?

A COVID-19 elleni oltás azért fontos, mert csökkenti a megfertőződés és a súlyosabb szövődmények kialakulásának kockázatát. Az oltás hozzájárulhat a világjárvány megfékezéséhez, a kórházak túlterheltségének csökkentéséhez, és ezzel egyidőben lehetővé teszi az egészségügyi intézmények újbóli megnyitását a nem koronavírusos betegek számára. Ugyanakkor újraindulhatnak a gazdasági és a társadalmi tevékenységek, és a kijárás is szabadabb lesz.

2. Hogyan zajlik majd az oltási kampány Romániában?

Romániában az oltáskampány három szakaszban zajlik majd. Az első szakaszban az egészségügyi személyzet, valamint a magán- és állami szociális szférában dolgozók kapják meg a vakcinát, a második fázisban a 65 év fölöttiek, a krónikus betegek – életkortól függetlenül – illetve a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók, a harmadik fázisban pedig a felnőtt lakosság és a gyermekek beoltása zajlik majd.

3. Szükséges a védőoltás, ha már átestem a koronavírus-fertőzésen?

A klinikai vizsgálatok során a vakcinát olyan személyek is megkapták, akiknek szervezetükben antitesteket mutattak ki, és nem jelentkeztek mellékhatások, viszont az immunitás szintje nőtt. A védőoltás mindenki számára elérhető, függetlenül attól, hogy átesett-e a fertőzésen vagy nem.  A legfrissebb klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a vírus semlegesítéséhez szükséges ellenanyag néhány hónapig jelen van a szervezetben, ugyanakkor az immunitási szint függ az egyéntől és a betegség lefolyásától is.

4. Visszautasíthatom a védőoltást?

Igen. Romániában a védőoltás önkéntes lesz, tehát nem lesz kötelező.

5. Ingyenes lesz a védőoltás?

Igen. Romániában a védőoltás ingyenes lesz.

6. Szükséges még betartanom az egészségügyi előírásokat, ha megkaptam a védőoltást?

Igen. A COVID-19 elleni vakcina egy eszköz a világjárvány megállítására. Emellett be kell tartani az egészségügyi előírásokat (maszkviselés, kézmosás és távolságtartás).

7. A más betegségben szenvedők számára elérhető lesz a védőoltás?

Igen. Az oltási terv szerint a krónikus betegek – életkortól függetlenül – elsőbbséget élveznek a vakcina beadásánál, minden esetben azonban be kell tartani az orvosi előírásokat és ellenjavallatokat.

8. Milyen iratot kapok, miután megkapom a védőoltást?

Minden beoltott személy kap majd egy erről szóló igazolást, amely tartalmazza a személyes adatokat: nevet, születési évet, kort, lakhelyet, személyi igazolvány számát, és az általa megkapott első, valamint az emlékeztető oltással kapcsolatos információkat, illetve az oltás beadásának helyét. Az igazolást papír vagy elektronikus formájában kapják meg. A vakcina önkéntes és ingyenes lesz, az igazolás nem arra szolgál, hogy feltételezze vagy korlátozza a beoltott személy jogait.


rmdsz.ro
Forrás: vaccinare-covid.gov.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: