Október 15-től ismét karanténmentesen lehet Magyarországról Romániába utazni

Aktualizálták a járványügyi szempontból magas kockázatú országok jegyzékét

Aktualizálták a román hatóságok a sárga, azaz a járványügyi szempontból magas kockázatú országok jegyzékét. Magyarország már nem szerepel ezen a listán, így aki onnan utazik Romániába, már nem kell karanténba vonulnia.

A frissített listán jelenleg 32 ország szerepel. Akik innen érkeznek Romániába, 14 napig karanténba kell vonulniuk. A karantén-kötelezettség nem vonatkozik azokra a személyekre, akik három napnál rövidebb időre érkeznek Romániába, és fel tudnak mutatni egy negatív koronavírus-tesztet, amelyet a határátlépésük előtti 48 órában végeztek el. A többi beutazóra 14 napos karantén vár, ám ez a tizedik napon feloldódhat, ha a nyolcadik napon elvégezett tesztjük negatív. Ugyancsak nem kell karanténba menni, ha valaki egy sárga országból érkezik, de előtte eltölt egymás követő 14 napot egy biztonságosnak számító, azaz egy zöld besorolású országban.

országok_listaja


korona.rmdsz.ro


Frissítette az INSP a járványügyi kockázatot jelentő országok jegyzékét

Frissítette az országos közegészségügyi intézet (INSP) a magas járványügyi kockázatot jelentő országok jegyzékét. A listán szereplő államokból Romániába érkezőknek 14 napra karanténba kell vonulniuk.

Az új lista, amelyen 32 ország szerepel, csütörtöktől lép hatályba. A múlt héten elfogadott listán még 49 állam szerepelt.

A következő országok tartoznak a sárga zónába: Andorra, Izrael, Montenegró, Csehország, Francia Polinézia, Guam, Argentína, Belgium, Bahrein, Hollandia, Bahama-szigetek, Aruba, Gibraltár, Spanyolország, Costa Rica, Franciaország, Moldovai Köztársaság, Nagy-Britannia, Izland, Puerto Rico, Karibi Hollandia, Örményország, Libanon, Zöld-foki Köztársaság, Panamai Köztársaság, Szlovákia, Egyesült Államok, Kolumbia, Kuvait, Brazilía, Málta, Omán.

A fenti országokból érkezők otthonukban, egy általuk bejelentett helyen vagy a hatóságok által kijelölt helyiségben tölthetik le a 14 napos karantént. Azok, akik a 8. napon elvégeznek egy koronavírustesztet, amelynek eredménye negatív, 10 nap után elhagyhatják a karantént.

Mentesülnek a karanténkötelezettség alól azok, akik három napnál (72 óra) rövidebb ideig maradnak Romániában, felmutatnak egy 48 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet és nincsenek tüneteik.


Forrás: www.agerpres.ro


Kérem ossza meg ismerőseivel: